Hlavní obsah

Školák se kvůli sázce utopil v Dyji

Právo, Milan Vojtek
BŘECLAV

Dyje si v sobotu večer vybrala v Břeclavi nejvyšší daň. Dětská sázka připravila o život třináctiletého chlapce, který skočil do řeky bez ohledu na stav hladiny, zvýšené po předchozích bouřkách.

Článek

Chlapec skočil do vody pod jezem u břeclavského sídliště U Splavu. Měl se prý vsadit s kamarádem, že tam doplave k betonovému výstupku mezi pevnou a spouštěcí částí jezu. Nepovedlo se, proud byl příliš silný.

"Hasiči oznámení o tonoucím chlapci přijali devět minut po devatenácté hodině. Záchranná akce ale nebyla v sobotu úspěšná a policejní potápěč od nedělního rána prohledává prostor jezu. Hasiči jsou na místě se dvěma čluny a pátrají, jestli tělo zatím neodnesl proud," řekl Právu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Podle výpovědi chlapcových kamarádů v České televizi a TV Nova za ním jeden z jeho přátel skočil a pokoušel se mu pomoci, když viděl, že se topí. Chlapce ale zachytit nedokázal.

Voda tělo zřejmě odnesla

Vzhledem k stavu průtoku v řece požádali policisté vodohospodáře o pomoc. Protože Dyje má v Břeclavi kromě hlavního koryta ještě odlehčovací rameno, zajistilo Povodí Moravy změnu průtoku a svedlo vodu do odlehčovacího ramene. Opatření zajistilo větší bezpečnost hasičů a potápěčů, kteří zatím ještě stále hledají tělo. Kolem třinácté hodiny skončila pátrací akce pod jezem.

"Potápěči místo prohledali, a tělo nenašli. S největší pravděpodobností je odnesla voda pryč, pátrání proto bude pokračovat dále po proudu řeky," řekl Právu kriminalista Bohumil Gál.

Utonulý chlapec je druhou obětí, kterou si za víkend vyžádala voda na Břeclavsku. V pátek hasiči hledali utonulého ve Velké laguně v Kempu Merkur nedaleko Pasohlávek. Koupání tam bylo osudné pro šestadvacetiletého hasiče z Havlíčkova Brodu, po kterém zůstaly jen osobní věci na břehu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám