Hlavní obsah

Škola ve Žďáru připomněla nedožité narozeniny zavražděného Petra

Právo, pch
Žďár nad Sázavou

Odhalením pamětní desky na budově školy začal ve středu ráno ve Žďáru nad Sázavou Den Petra. Akce zorganizovaná školou připomíná nedožité 17. narozeniny studenta Petra Vejvody, který vloni 14. října položil život při obraně spolužačky před psychicky narušenou ženou.

Foto: Jana Pechová, Právo

Deska na škole ve Žďáru

Článek

Podle ředitele školy Zdeňka Musila se o umístění desky nikoli uvnitř školy, ale na její fasádě rozhodlo proto, aby vzpomínkové místo sloužilo všem lidem.

Černá kovová deska ozdobená křišťálovým sklem má velikost zhruba 50 krát 110 cm. Nese jen Petrovo jméno, žádné další údaje. Tragédii připomíná v sousedství přístupu do šaten, kam nešťastné říjnové ráno vnikla psychicky nemocná vražedkyně, před kterou Petr zachránil svoji spolužačku.

Pamětní desku pro školu vyrobil sponzorsky podle vlastního návrhu přibyslavský sklářský ateliér Leon Glass. Podle jeho majitele Aleše Valnera stylizovaně ztvárňuje surovost činu, který se ve škole stal. Za tmy bude deska osvětlená.

Smrk za rok života

Aktu u žďárské školy se zúčastnili kromě školy samé i zástupci řady institucí. Vedle města uctilo Petrův čin přítomností náměstka hlavy resortu ministerstvo školství, Evropská záchranářská akademie vyslala delegaci s mezinárodním složením. Přítomným Petrovým rodičům předali cenu a skleněnou záchranářskou větev jako symbol života.

Spolužáci se loučí s ubodaným chlapcem ze Žďáru nad SázavouVideo: Novinky

„Od Petrových rodičů jsme si nechali láskyplně pohladit 16 sazenic smrčků, za každý Petrův rok života jeden, které nyní poputují na různá místa ve světě, kde slouží hasiči, a tam budou vysazeny v připomínce chlapcovy obětavosti,“ popsala ředitelka akademie Zdislava Tesařová.

Škola ve středu zorganizovala v areálu Pilské nádrže program z ukázek Petrových sportovních aktivit, které doplnila prezentace integrovaného záchranného systému. Podle ředitele školy je ještě v plánu sportovní memoriál s chlapcovým jménem.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Žďáru se rozloučili s ubodaným studentem

Ve smuteční síni na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou se rodina a hosté rozloučili s 16letým Petrem V., který minulý týden zemřel při útoku psychicky nemocné...

Výběr článků

Načítám