Hlavní obsah

Skláněl se za jízdy pro mobil, smetl auto s dítětem

Právo, Tomáš Reiner

Mobilní telefon se stal součástí našich životů do té míry, že bez něj čím dál víc lidí už neudělá téměř ani krok. A neváhají ho čile používat i za volantem v autě. Přitom stačí chvilka a vůz bez kontroly ujede desítky metrů. Následky mohou být tragické.

Před používáním mobilů za volantem varuje BESIP v kampani #nepozornostzabíjíVideo: BESIP

 
Článek

Své o tom ví zdravotní sestra Jiřina ze severní Moravy. „Budou to čtyři roky. Jela jsem po dálnici s dcerou, tehdy seděla ještě v autosedačce. Píchly jsme, a tak jsem auto odstavila u krajnice a zapnula výstražné blikání. Naštěstí jsme nestačily vystoupit. Ve zpětném zrcátku jsem zahlédla, jak se na nás řítí náklaďák,“ vylíčila Jiřina Právu.

Řidič nákladního vozu se právě skláněl pro mobil. Stačilo pár sekund, kdy se nedíval před sebe, a v plné rychlosti narazil do auta s dítětem.

„Letěly jsme padesát metrů. Zasahující hasič mi později říkal, že stačilo pár centimetrů a nebylo co řešit,“ řekla Jiřina, která zvládla dceru sama vytáhnout ze zdemolovaného auta, odnést ji za svodidla a poskytnout jí první pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„Měla zlomené žebro, otřes mozku, pohmožděný hrudník, řezné rány od skla. Skoro rok jsme pak s ní chodili k psychologovi,“ dodala Jiřina.

Šofér, který stačil zabrzdit až zhruba o 200 metrů dál, skončil u soudu s roční podmínkou.

Řidič je jako opilý

Nevěnování se řízení je nejčastější příčinou nehod v Česku a psaní a volání během řízení je třetí nejčetnější přestupek. Mobil za volantem je stále větší problém – počty nehody v posledních letech stoupají a loni v důsledku nepozornosti za volantem zemřelo 65 lidí.

„Řidiči na českých silnicích způsobí ročně až deset tisíc škod z povinného ručení, jejichž příčinou je používání mobilního telefonu za volantem. Škody jdou až do výše 550 miliónů korun,“ uvádí Česká asociace pojišťoven, která společně s dopravní policií a BESIP před nebezpečnou praxí varuje kampaní #nepozornostzabíjí.

Jedno z preventivních videí v kampani BESIP #nepozornostzabíjíVideo: BESIP

Autoři kampaně upozorňují, že z pohledu bezpečnosti během telefonování za volantem je řidič ovlivněn zhruba stejným způsobem, jako kdyby měl 0,8 promile alkoholu v krvi.

Mobil za volantem přitom podle agentury STEM/MARK používá 60 procent řidičů, přičemž téměř třetina řidičů za jízdy odesílá textové zprávy a šestina fotografuje nebo natáčí videa.

Řidič s mobilem v ruce způsobí každou čtrnáctou nehodu z povinného ručení. Nejrizikovější jsou podle analýzy České kanceláře pojistitelů řidiči do 30 let věku a větší náchylnost k používání mobilu za volantem mají ženy.

Dopravní experti doporučují v autě používat handsfree, díky němuž řidič nemusí mobil držet a může nechat ruce na volantu. Varují ale, že i takový hovor řidiče rozptyluje a odvádí jeho pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám