Hlavní obsah

Skládka nelegálního odpadu v Dolní Řasnici opět hoří

DOLNÍ ŘASNICE

Skládka nelegálního odpadu znovu hoří v Dolní Řasnici na Liberecku. Hasiči zasahovali na místě po půl páté. Požár se jim podařilo lokalizovat před 19. hodinou. Podobný případ se odehrál již v květnu, tehdy hasiči zasahovali čtyři dny.

Článek

Hasiči musí kvůli hustému dýmu zasahovat v dýchacích přístrojích. Policisté mají podezření, že požár byl založen úmyslně.

Květnový požár vypukl v bývalém průmyslovém objektu bramborárny, který oheň prakticky zničil. Shořelo kolem 800 tun slisovaného textilu, plastových lahví a dalšího odpadu. Další balíky objevili tehdy hasiči ještě ve dvou sousedních objektech, kam se oheň nerozšířil. Právě tento odpad ale nyní hoří.

"Vypadá to, že někdo zapálil druhý objekt, ten třetí asi 150 metrů vzdálený zatím zůstal ušetřen," řekl Dan Ramzer, starosta nedalekého Frýdlantu, do jehož obvodu obec spadá.

Likvidaci ohně komplikuje množství odpadu slisovaného v balících. Proto byl na místo povolán nakladač, který odpad vyváží a roztahuje, aby se dal uhasit. Dým ze skládky zamořuje okolí, vítr ho naštěstí žene od obce.

Několikaletý problém

Na nelegální skládku německého textilu v Dolní Řasnici upozornili občané už v roce 2005. Obec se ji od té doby snažila ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí zbavit.

"Obávali jsme se právě požáru a také odpady zamořovaly obec a objevily se i v lese, a to vše jsme museli na náklady obce uklízet," řekl již dříve starosta Robert Wildner, který byl přesvědčen, že první požár někdo založil úmyslně. Do konce roku mají majitelé skládky termín k její likvidaci.

Nelegální skládka německého textilu v Dolní Řasnici není v regionu jediná. Česká inspekce životního prostředí ve spolupráci s občany objevila na Frýdlantsku celkem 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých objektech.

Reklama

Výběr článků

Načítám