Hlavní obsah

Skini v Orlové zakládají domobranu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ORLOVÁ

Do ulic v Orlové-Porubě v sobotu vyrazí přívrženci neonacistického Národního odporu Slezsko. Městskou čtvrť, kterou obývají z velké části Romové, chtějí údajně bránit před romskou kriminalitou. Město se snažilo vzniku domobrany zabránit, ale marně.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Popudem k vytvoření domobrany je pro Národní odpor Slezsko zvýšený počet krádeží a loupeží právě v místní části Poruba. Podle policie je však v lokalitě už delší dobu klid, protože několik mužů podezřelí z loupeží skončilo v listopadu ve vazbě.

Starosta Orlové Vladimír Farana se organizátora pokoušel ve spolupráci s policií od záměru odradit. "Snažili jsme se mu vysvětlit, že akce je nesmyslná, protože v oblasti je klid a pachatelé byli dopadeni. Nepochodili jsme," řekl starosta.

Dodal, že zástupce Národního odporu Slezsko se mu při osobní schůzce za účasti policie odmítl představit jménem. "Policie ho ale zná, jde o člověka, který je vyšetřován pro trestnou činnost," dodal Farana.

Akce není ohlášená

Podle velice kusých informací, které jsou zatím k dispozici, má zhruba dvacet skinheadů vytvořit několik skupin, které budou monitorovat celou lokalitu. "Tvrdí, že nebudou ozbrojeni. V případě nutnosti ale chtějí předat pachatele trestné činnosti do rukou policie," řekl Farana.

Dodal, že akce není ohlášená. "Oni tvrdí, že nejde o shromáždění, protože účastníci se budou pohybovat po dvou, maximálně ve třech. Proto jim to nemůžeme zakázat," vysvětlil Farana. Do Poruby se podle svých slov přijede osobně podívat. Také policisté hodlají sobotní aktivity extremistů monitorovat.

Národní odpor Slezsko vystupuje na internetu anonymně, na svých internetových stránkách je pouze kontakt na elektronickou poštu. Na zaslané dotazy Práva ale nikdo z uvedené adresy nereagoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám