Hlavní obsah

Skialpinisté v Krkonoších ignorovali zákaz, jeden skončil v nemocnici

Právo, Vladislav Prouza

Zákaz vstupu do první zóny Krkonošského národního parku a patrně i srocování více než dvou osob ignorovala v sobotu trojice skialpinistů v Krkonoších. Jeden z mladíků skončil po krkolomném pádu na strmém a zledovatělém úbočí Studniční hory v královéhradecké fakultní nemocnici.

Foto: ZS Královéhradeckého kraje

Záchranná akce v krkonošské Velké studniční jámě

Článek

Transport zraněného skialpinisty si vyžádal zásah vrtulníku a desítky pozemních záchranářů.

„Zraněného muže záchranáři na laně vyzvedli z lavinového svahu a transportovali na nejbližší dostupné místo, kde mu mohli poskytnout přednemocniční péči. Odtud byl ve stabilizovaném stavu letecky převezen do královéhradecké nemocnice. Mimo jiné s podezřením na poranění hrudníku. Muž byl při vědomí a komunikoval,“ popsal mluvčí královéhradecké záchranky Ivo Novák.

Skialpinisté se svévolně pohybovali v turistům zapovězené nejpřísněji chráněné lokalitě parku a patrně porušili i pravidla současného nouzového stavu. Záchranáře mohli vystavit riziku nákazy koronavirem.

„Pokud by byli záchranáři v kontaktu s rizikovým jedincem, znamenalo by to karanténu mimo jiné pro celou posádku vrtulníku. Minimálně na 14 dní by to oslabilo tým letecké záchranky pro Královéhradecký a část Pardubického kraje,“ přiblížil možné důsledky Novák.

Foto: ZS Královéhradeckého kraje

Místo úrazu

Incident se odehrál ve Velké studniční jámě, kam s postupujícím jarem s oblibou pronikají lyžaři za posledními zbytky sněhu. Studniční hora, po Sněžce a Luční hoře třetí nejvyšší vrchol Krkonoš, patří mezi nejnebezpečnější lavinové svahy.

Lavina uvolněná skupinou lyžařů zde naposledy zabíjela 5. února 2015. Jednomu z lyžařů se podařilo na pětatřicetistupňovém svahu před masou sněhu schovat pod skalními bloky. Druhý zavalený skoro po krk se stačil včas vyhrabat. Život třetího lyžaře zavaleného osmdesáticentimetrovou vrstvou sněhu se kolegům a posléze záchranářům zachránit nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám