Hlavní obsah

Skála v Děčíně hrozí zřícením, radnice nařídila evakuci

– Děčín • Aktualizováno
Právo, ČTK, koc

V širším centru Děčína se uvolnil pískovcový masiv, hrozí, že se zřítí. Radnice proto v pátek nařídila evakuaci asi dvaceti lidí, řekla primátorka Děčína Marie Blažková (ANO). Specializovaná firma by měla do dvou týdnů nebezpečný masiv zlikvidovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Skála v Děčíně se může zřítit Video: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Masiv je součástí Pastýřské stěny v části Podmokly. Ohrožení zjistili odborníci z pravidelného monitoringu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Strážníci uzavřeli okolí skály

„Včera (ve čtvrtek) odpoledne jsme se dozvěděli, že je velmi vážný stav a že je reálné nebezpečí, že se skála utrhne. Tak velký pohyb tam teď byl. Voda a mráz udělaly své a je to pískovec. Mluvíme asi o 74 kubících, takže je to velký masiv,” uvedla Blažková.

Ubytování evakuovaným poskytne město

Radnice ještě v pátek evakuovala obyvatele dvou domů, které skála ohrožuje. Jde asi o dvě desítky lidí. „Budou moci jít k rodinám. A když ne, tak město je připraveno, aby je ubytovalo na nezbytně nutnou dobu,” doplnila Blažková. Domy přímo sousedí s hlavním silničním tahem na Teplice, s jeho uzavírkou se prozatím nepočítá.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V širším centru Děčína se uvolnil pískovcový masiv (na snímku z 9. února), hrozí, že se zřítí.

„Už mám všechno sbalené, ale nemám kam jít, takže čekám na další pokyny od města. Bojím se, že to spadne,“ řekla Právu evakuovaná občanka Josefína Ferková.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V širším centru Děčína se uvolnil pískovcový masiv

Specializovaná firma následně začne sanovat skálu. „První, co se bude dělat, je záchranný plot z ocelových lan, aby alespoň roztříštil tu masu, kdyby náhodou padala,” uvedla primátorka. Sanace by měla trvat asi dva týdny. Město si dalo již loni zpracovat projektovou dokumentaci, teď ještě musí uvolnit na sanaci zhruba milión korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Evakuace obyvatel

„Práce budou horolezeckou technikou, ve skutečnosti se to bude vynášet nahoru, ale doufám, že firma udělá první opatření rychleji, aby lidé nemuseli být celých 14 dní pryč,” dodala primátorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám