Hlavní obsah

Šíření koronaviru je v Česku nově trestným činem se sazbou až 12 let

Novinky, kub

Vláda v pátek zařadila koronavirus na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Jedná se o opatření v souvislosti s dalšími rozhodnutími vlády ohledně pandemie zmíněného viru. Za úmyslné šíření nemoci hrozí v nejpřísnějším odstavci trestního zákoníku až dvanáctiletý trest vězení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opatření oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) po mimořádném jednání vlády, dokument podle něj navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „Šíření koronaviru bylo zařazeno jako trestný čin,“ sdělil Babiš.

Rozhodnutím se doplňuje již stávající nařízení vlády, kterým se pro účely trestního zákoníku určuje, co úřady považují za nakažlivé nemoci.

Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem mohou trvat až do dubna

Koronavirus

Koronavir se tak přiřadil k nákazám, jako je AIDS (syndrom získané imunodeficience) včetně viru HIV, cholera, mor, salmonelóza nebo tuberkulóza a břišní či skvrnitý tyf.

Trestné je obecně úmyslné šíření nemoci. Podle zákoníku za to hrozí nejméně půl roku až tři roky vězení. V případě, že se jedná o organizovanou skupinu pachatelů nebo k šíření dojde při ohrožení státu, je to až osmiletý trest.

Konečně! Češi mají možnost zaplatit si test na koronavir

Koronavirus

Pokud dojde na těžkou újmu na zdraví nebo úmrtí nejméně jednoho člověka, se trest zvyšuje až na deset let a o dva roky víc hrozí pachateli, který šířením nemoci způsobí smrt nejméně dvou lidí.

Reklama

Související články

Dopravci přerušují mezinárodní spoje

V souvislosti s opatřeními české a slovenské vlády se už od pátku přerušují mezinárodní spoje. Spoje mezi Českem a Slovenskem skončily v pátek v sedm ráno....

Výběr článků

Načítám