Hlavní obsah

Sexuální násilník z výtahů obviněn z 28 skutků

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Sexuálního násilníka Martin Dunu z Děčína severočeští kriminalisté obvinili z 28 útoků. V řadě případů ženy přepadával ve výtahu nebo v jeho blízkosti. Počtem obětí nemá jeho případ u nás obdoby. V pátek to potvrdil kriminalista Jiří Volprecht.

Foto: FILMFEST, s.r.o.
Článek

Podle Volprechta se devětadvacetiletý Duna k činům částečně přiznal. Několik žen, které se policii přihlásily z celých Čech, podle policie znásilnil. Většinou se jedná o oběti ve věku kolem 30 let, mezi napadenými však byla i 50letá žena.

"Duna postavil svou obhajobu na tom, že mu nešlo o dokonání soulože. Vždy se prý chtěl ukojit sám a stačilo mu, aby se na něj žena dívala," řekl Volprecht, který si žádný podobný případ za dobu své služby na severu Čech nepamatuje. "Nejvíce znásilnění se jeden pachatel dopustil na sedmi ženách," konstatoval.

Podle ředitele severočeské policejní správy Jiřího Vorálka je tento případ ojedinělý i v celé ČR.

Duna bez problému utekl ze služebny

Se svými přepadení začal Duna v květnu loňského roku, o šest měsíců později po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Policie tehdy zveřejnila, že Duna má podle svědectví přepadených pod kůži penisu voperovány dvě kuličky. Ženy dále uváděly, že se tento násilník vždy choval zcela suverénně a ve většině případů chtěl obětem líbat nohy.

Dunu se podařilo zadržet 18. listopadu, týž den ale z ústecké policejní správy uprchl, když bez problémů prošel hlavní vrátnicí. Policisté sice po výslechu muže připoutali na chodbě budovy a začali zpracovávat podklady jeho obvinění, ale nestřežili ho, jak jim ukládají předpisy.

Duna později tvrdil, že na podlaze našel kancelářskou sponku, kterou si pouta odemkl. Policie ho týž den zadržela v jeho bytě v Děčíně - Boleticích.

Potrestaní policisté

Případem Dunova útěku se poté začala zabývat inspekce ministerstva vnitra, dospěla však k závěru, že se policisté nedopustili trestného činu. Šéf severočeské policie svých pět podřízených později kázeňsky potrestal. "Během měsíce bychom chtěli Dunův případ předat státnímu zastupitelství," konstatoval v pátek Volprecht..

Reklama

Související témata:

Související články

Ostudu v ústecké policii vyšetřuje inspekce

Ostudné pochybění ústeckých policistů, kterým z policejní budovy utekl krátce po zadržení nebezpečný sexuální zločinec, vyšetřuje inspekce ministra vnitra....

Výběr článků

Načítám