Hlavní obsah

Sestra z Rumburku chce po státu čtyřmiliónové odškodné

Právo, Aleš Pelikán
Aktualizováno

Celkem čtyři milióny korun chce po státu jako odškodné zdravotní sestra Věra Marešová, kterou soud loni zprostil obžaloby v případě úmrtí šesti pacientů v rumburské nemocnici. Právu žádost o odškodnění potvrdilo ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Marešová

Článek

„Můžeme potvrdit, že ministerstvo spravedlnosti obdrželo žádost o odškodnění paní Věry Marešové a její žádostí se budeme zabývat,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová s tím, že lhůta na vyřízení žádosti není zákonem stanovena, nicméně lhůta k vypořádání případného finančního plnění je šest měsíců.

Marešová chce peníze za čas strávený ve vazbě, újmu na zdraví i ztížené společenské uplatnění. To, že bude požadovat odškodné, uvedla Marešová již po osvobozujícím rozsudku.

„Určitě budu žádat náhradu škody,“ prohlásila tehdy. Ve vazbě byla dvakrát, strávila v ní celkem 429 dní. Za čas ve vazbě chce Marešová 650 tisíc korun, to je přibližně 1500 korun na den. Za újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění je to podle serveru iDNES, který na výši odškodného upozornil, dva milióny korun. Další peníze jsou za ušlou nemocenskou či náklady na obhajobu.

Advokátka Marešové Iva Jónová Právu řekla, že po Lužické nemocnici, kde pracovala, nebo někom dalším, odškodné požadovat nebude. „Jenom odškodnění od státu,“ uvedla Jónová. V sumě je podle ní i ušlá nemocenská, náklady trestního řízení, nárok za ochranu osobnostních práv i pokuty z úvěru, které byly zesplatněné, když byla ve vězení. „Zhruba polovina je náhrada škody na zdraví a ztížení společenského uplatnění,“ dodala Jónová.

„O věci by v případě uznání finančního plnění mělo být rozhodnuto nejpozději do letošního července,“ uvedla Schejbalová.

Od soudu odešla očištěna

Vyšetřování podivného úmrtí v Lužické nemocnici v Rumburku začalo v polovině roku 2014. Zemřela tam pacientka ve špatném zdravotním stavu na zástavu srdce, testy u ní odhalily vysokou dávku draslíku, kterou jí prý musel někdo podat. Z vraždy pacientky byla obžalována právě Marešová. Police nechala prověřit další podezřelá úmrtí v nemocnici a zdravotní sestru poté obvinila z dalších pěti vražd.

Obžaloba u soudu tvrdila, že Marešová úmyslně pacienty zabíjela podáním vysoké dávky draslíku do žíly, aby si ušetřila práci a starost o ně. U soudu se nepodařilo prokázat, zda vůbec pacienti zemřeli po podání draslíku či kvůli jiné příčině, ani to, zda na úmrtí měla Marešová podíl. Soud proto loni Marešovou definitivně osvobodil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám