Hlavní obsah

Šest lidí včetně dětí se přiotrávilo při požáru dvou domů na Zlínsku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šest lidí, z toho tři děti, převezli v noci na neděli záchranáři do nemocnice poté, co je přiotrávily zplodiny z hoření při požáru ve Velkém Ořechově na Zlínsku. Oheň tu poničil dva rodinné domy v centru obce. Právu to sdělil mluvčí hasičů Libor Netopil.

Foto: HZS Zlínského kraje

Na místě požáru zasahovalo deset jednotek hasičů.

Článek

Hasiči se o požáru dozvěděli dvanáct minut před půlnocí. „Jako první na místo dorazili místní dobrovolní hasiči a profesionální z Luhačovic,“ uvedl mluvčí s tím, že v době jejich příjezdu byla plameny zasažena celá střecha a průjezd jednopodlažního domu, včetně zaparkovaného vozidla.

„Požár se dále šířil na hospodářské přístavby a mezerou mezi střechou a štítovou stěnou i do podkroví sousedního rodinného domu. V 00:22 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu,“ konstatoval Netopil.

Foto: HZS Zlínského kraje

Oheň byl velmi intenzivní.

Na místě zasahovalo v tu chvíli deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, které měly k dispozici osm cisternových automobilů, automobilní žebřík a protiplynový kontejnerový automobil.

„Část zasahujících hasičů vybavených dýchací technikou vnikla do požárem zasažených objektů a další hasili hořící střechy z vnějšku budov,“ poznamenal mluvčí.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár napáchal značné škody.

Hašení podle něj znesnadňoval nárazový vítr a v podkroví rodinného domu, na který se požár rozšířil, i hustý kouř a vysoké teplo naakumulované pod střešním pláštěm. „K odvětrání objektů hasiči nasadili také přetlakovou ventilaci,“ podotkl Netopil. Hasební práce trvaly několik hodin. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v 04:46 hodin.

Foto: HZS Zlínského kraje

Oheň zničil i osobní auto.

„V době vzniku požáru se v objektu nacházely tři dospělé osoby a tři děti. U všech došlo k intoxikaci zplodinami hoření. Po prvotním ošetření byli všichni transportováni zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice,“ dodal Netopil.

Škoda, která při požáru vznikla, byla předběžně vyčíslena na 2,5 miliónu korun. Hasičům se podařilo uchránit další majetek za 1,5 miliónu korun. „Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci vozidla zaparkovaného v průjezdu domu,“ konstatoval Netopil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám