Hlavní obsah

Seno je sklizeno, řekl Novotný o údajné smrti Slonkové

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Novinky, Petr Pokorný

U Krajského soudu v Českých Budějovicích pokračovalo v úterý projednávání případu připravované vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Soud se tentokrát zabýval především důkazy pořízenými policejními odposlechy telefonických hovorů mezi jednotlivými účastníky kauzy.

Foto: Marie Ježová
Článek

Z přípravy vraždy nepohodlné novinářky jsou obžalováni čtyři lidé. Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí a agent vojenské rozvědky Karel Srba, prachatická podnikatelka Eva Tomšovicová a její obchodní partneři z Vimperka Michal Novotný a Petr Volf. Všem hrozí za plánování vraždy až 15 let vězení. Pátým na lavici obžalovaných je podnikatel Jiří Slavík, který měl obstarat výbušninu (armádní semtex). Ten může jít za nedovolené ozbrojování do vězení až na tři roky.

Citrón: Tys mě na to najal

Odposlechnuté telefonické rozhovory, které soudní síní zazněly jednak z nainstalovaných reproduktorů a opakovaně pak ve formě doslovných přepisů i z úst předsedy senátu Slavomíra Cirhana, nikoho v soudní síni nenechaly na pochybách, že se soudci rozhodně nezabývají žádnou dětskou hrou.

"Napálil jsem jí čtyři do hlavy. Ty jsi mě na to najal, chápeš. Kdybys viděl, jak jsem to tam provedl, tak bys asi omdlel," hlásil loni 11. července Novotnému do telefonu Karel Rziepel - Jánský, vimperský recidivista známý pod přezdívkou Citrón, který celou věc nahlásil policii a spolupracoval při odhalení zmíněné skupiny.

Novotný informoval Tomšovicovou o smrti Slonkové

Ještě tentýž den Novotný informoval o údajně spáchané vraždě telefonicky nejprve svého společníka Volfa a následně Tomšovicovou, která pár dní před tím odjela s manžely Srbovými a někdejším výkonným ředitelem firmy Block Jiřím Sitárem do Chorvatska. Sitár nyní čelí obvinění z úplatkářství kvůli rekonstrukci zastupitelského úřadu v Záhřebu, protože měl Srbovi údajně předat v této záležitosti úplatek ve výši zhruba pěti miliónů a další téměř milión korun pak někomu z firmy Certos, která výběrové řízení pro ministerstvo zahraničí zajišťovala.

"Seno je sklizeno, že ho žádný jezeďák nenajde," řekl Novotný Tomšovicové. Ta ale u soudu tvrdila, že si na obsah rozhovoru nepamatuje, protože v té době byla opilá. Novotný přiznal, že jeho informace měla jednoznačný význam - potvrdit likvidaci Slonkové.

Novotný: Tomšovicová vyplatila 450 tisíc

Podle Novotného výpovědi měla Tomšovicová 17. července za jeho "práci" doplatit zbývajících 450 tisíc korun (50 tisíc korun měla činit už dříve vyplacená záloha). To ale Tomšovicová popřela s tím, že peníze měl vyplatit Srba.

"Paní Tomšovicová nemluví pravdu. Byla domluvená přesně hodina i místo v Prosecké ulici u penzionu, kde bydlela," oponoval před soudem Novotný.

V závěru úterního jednání se soud v neveřejném jednání zabýval žádostí Karla Srby o propuštění z vazby. Rozhodnutí by mělo být známo ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám