Hlavní obsah

Seniorka obžalovaná z vraždy: Mlela jako kafemlýnek, už to nešlo vydržet

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud řeší od pondělí případ sedmdesátileté Marie Panské, která podle obžaloby loni v Domě s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou zavraždila svou známou. Další starší ženu se měla pokusit zavraždit v obci Tmaň. Před soudem se k prvnímu útoku přiznala a se slzami v očích svého činu litovala. V druhém případě se podle svých slov pouze bránila. Ženě hrozí až výjimečný trest doživotí.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovanou seniorku přivedla k soudu eskorta z vazební věznice

Článek

Podle obžaloby Panská svou bývalou kolegyni z nemocnice navštívila v bytě pečovatelského domu; napadla ji pěstmi a poté ji udeřila nezjištěným tupým předmětem.

„Znala jsem ji několik let, pracovaly jsme spolu jako zdravotní sestry. Když jsem jí přišla vrátit knížku, tak se pořád vychloubala, jak se o své děti postarala a kolik jim dala peněz a co prý já. Pořád mlela, pořád mlela jako kafemlýnek a já už to nemohla vydržet. Prosila jsem ji, ať už je jen ticho,“ uvedla u soudu obžalovaná žena.

Panská před soudem přiznala, že poté jako v šoku vzala ze skříně vázu a ženu dvakrát udeřila do hlavy. „Tiše se pak sesunula k zemi. Nevím, jestli jsem ji zabila, nebo ne,“ vypověděla Panská.

Strašně moc toho lituju, nemůžu ani říci, jak moc.
Obžalovaná

„Strašně moc toho lituju, nemůžu ani říci, jak moc. Hrozně moc se omlouvám příbuzným,“ vypověděla se slzami v očích u soudu obžalovaná seniorka.

Obžaloba viní Panskou také z pokusu o vraždu v Domě s pečovatelskou službou ve Tmani. „V prostoru chodby bytu poškozené nejprve podrazila nohy, v důsledku čehož poškozená upadla na zem a udeřila se do hlavy. Marie Panská využila polohy poškozené, uchopila předem přinesenou kovovou tyč, kterou poškozenou udeřila silně do hlavy a začala ji dusit,“ stojí ve spisu. Napadená se bránila a podařilo se jí zavolat sousedky.

Motiv činu nebyl prokázán

Panská u soudu uvedla, že ženu znala jen od vidění. Za to, že jí dala ovoce, jí chtěla přinést moučník. V bytě prý byla jen několik minut, a když z bytu odcházela a obouvala se, žena ji údajně udeřila do hlavy kovovou tyčí.

„Udeřila mě tyčí do hlavy. Vůbec si nedokážu vysvětlit, proč mi to udělala. Potom jsme se o tu tyč začaly přetahovat. Podařilo se mi jí tu tyč vyrvat a dvakrát jsem ji udeřila do hlavy,“ trvala si na svém obžalovaná žena.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová novinářům řekla, že šlo o náhodné útoky obžalované. Podle Faltusové se motiv jednání nepodařilo zcela prokázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám