Hlavní obsah

Šéfové KTP Quantum obžalováni

– PRAHA
Právo, lek

Případ dvou náchodských obchodníků s cennými papíry, kteří podle státního zástupce Borise Havla vytahali ze své firmy KTP Quantum téměř čtyři miliardy korun, a tím připravili o peníze 28 tisíc klientů, jde k soudu. Žalobce Karla Takáče a Oldřicha Bakuse v pondělí obžaloval z podvodu. Oběma hrozí až dvanáctileté vězení.

Článek

"Dnes (v pondělí) byl spis odeslán k Městskému soudu v Praze," sdělila mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová k obžalobě, která prý rozsahem trumfne H-Systém.

Jak už dříve vypočetl žalobce Havel, že Takáč do dalších svých firem převedl zhruba miliardu, sám osobně si pomohl k 60 miliónům.

Letadlo po dvou vlnách spadlo

Obchodníci s cennými papíry Takáč a Bakus v letech 1996 až 2001 nabízením tzv. Spořitelního účtu správy akcií získali od 28 tisíc klientů právě čtyři miliardy korun. Část lidí byla několikrát vyplacena. Podle Havla však nikoliv z peněz, které společnost získala obchodováním z akcií, ale z vkladů dalších klientů.

"Bylo to jako klasické letadlo. Díky tomu, že měl (Takáč) neustálý finanční přísun od lidí, tak se mu dařilo třeba v jedné či dvou vlnách vyplatit klienty, kteří tam přišli jako první, pak už ale nebylo z čeho, tak letadlo spadlo na zem," konstatoval Havel.

Podle něj sice Takáč akcie nakupoval, nicméně ty výhodné z nich ukládal do svých firem či společností partnerů, ty bezcenné se ocitaly na účtu KTP Quanta.

Obviněným hrozí pět až 12 let vězení a žalobce kvůli škodě předpokládá, že je soud potrestá i propadnutím majetku. Proto podle dřívějších informací zajistil majetek, cenné papíry a finanční prostředky na účtech za téměř 2,3 miliardy korun. Mimo jiné i Takáčovu luxusní vilu na Kanárských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám