Hlavní obsah

Šéfka pozemkového fondu zdemolovala služební auto

– KLATOVY
Novinky, Patrik Biskup

Ředitelce Pozemkového fondu (PF) v Klatovech Aleně Havlové hrozí trestní stíhání a odvolání z funkce. Dvaačtyřicetiletá státní úřednice 9. září v noci havarovala se služebním vozidlem a téměř celý jej zdemolovala. Při orientační dechové zkoušce u ní policisté naměřili 1,71 promile alkoholu. Nehoda se stala v Mochtíně na Klatovsku kolem 23. hodiny.

Foto: Vratislav Konečný

To budou mít maminky radost!

Článek

"Řidička v mírně pravotočivé zatáčce nezvládla řízení, vyjela do protisměru, kde se střetla s protijedoucím nákladním vozem s návěsem. Při nárazu nebyl nikdo zraněn. U řidičky byla pozitivní dechová zkouška na alkohol, kterou potvrdil i následný rozbor krve. Škodu na obou vozidlech policisté na místě odhadli na 270 tisíc korun," řekl důvěryhodný zdroj obeznámený s okolnostmi nehody, který chtěl zůstat v anonymitě, protože na případ policie uvalila informační embargo.

Řidič: Bylo mi jasné, že není střízlivá

Klatovská státní zástupkyně Jiřina Vítovcová na dotaz Práva potvrdila, že k dopravní nehodě došlo a že se vyšetřuje. "Byly zahájeny úkony v trestním řízení pro podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky," upřesnila státní zástupkyně s tím, že řidička zatím obviněna nebyla.

Podle svědků se Havlová po nehodě pokoušela znovu nabouraný vůz nastartovat a když se jí to nepovedlo, snažila se šoféra náklaďáku přesvědčit, aby nevolal policisty.

"Viděl jsem, jak se to auto vyřítilo na mě. Sešlápl jsem okamžitě brzdy a protože jsem jel pomalu, auto zastavilo téměř na místě. Pak jsem slyšel ránu, vyběhl jsem ven, co se děje. Vedle stál pomuchlaný auťák a řidič uvnitř se ho snažil startovat. Křičel jsem, ať toho nechá, že tam může vytékat někde benzín a že to celý vybouchne. Z auta se pak vysoukala ven žena. Už podle jejích pohybů mi bylo hned jasné, že není střízlivá," vzpomínal řidič nákladního vozu.

Jela z honu na kachny

Žena se podle řidiče nejprve začala omlouvat a potom chtěla nehodu urovnat bez přítomnosti strážců zákona. "Říkala, ať nikoho nevolám, že mi zaplatí dvě stě tisíc škodu. Já jsem na to reagoval, že to není moje auto a že to musíme nechat vyšetřit policií kvůli pojišťovně. Vysvětlovala mi, že jela jenom dva kilometry z honu na kachny domů. Potom začala pofňukávat, že jí tím zničím kariéru, že přijde v zaměstnání o dobrou funkci a že neví, jak bude dál splácet hypotéku. Když jsem zůstal dál neoblomný, tak se do mě pustila, že jsem teď chytrej a uvědomělej, ale kdyby mě potkalo to samé, tak že se budu chovat stejně," vybavoval si řidič dialog s řidičkou během asi hodinového čekání na nehodovku.

Ve funkci zatím zůstává

Mluvčí Pozemkového Fondu ČR Světla Prokešová uvedla, že Havlová zatím zůstane dál ve funkci vedoucí klatovské pobočky. "Opatření přijme PF až po závěrech policejního šetření, které ještě není skončené. Už nyní je jasné, že paní Havlová použila služební vůz mimo pracovní dobu a tím porušila pracovní kázeň. Budeme na ni vymáhat způsobenou škodu v plné výši," upřesnila Prokešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám