Hlavní obsah

Šéf zkrachovalé kampeličky po třech letech propuštěn z vazby

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Po třech letech strávených v ostravské vazební věznici se od čtvrtka může bývalý šéf zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny (ČMDS) Petr Bezruč pohybovat bez pout a doprovodu členů vězeňské služby. Ráno na něj před věznicí čekal modrý žigulík. Během celé doby nad ním Krajský soud v Ostravě nestačil vynést rozsudek.

Foto: Czech Hero Ride
Článek

"Je to pocit, na který si zvyknete za pět minut. Večer to půjdu oslavit," svěřil se Bezruč Právu. Dodal, že přestože mu nikdo nedokáže zabránit v opuštění republiky, nemá na tom zájem. "Kdybych opravdu udělal to, co je napsáno v obžalobě, nezabýval by se tím soud tak dlouhou dobu," řekl Bezruč a přiznal, že v soudčasné době má platný pas. "Republiku neopustím. A i kdybych chtěl, nikdo mi v tom nezabrání. Jsem svobodný člověk," dodal Bezruč.

Během tří let ve vazbě podle svých slov především četl. "Z dnešního pohledu mi ty tři roky docela utekly. Ale kdybyste se mě na to zeptali ještě před týdnem, mluvil bych jinak," dodal muž, který před třemi lety stál v čele třetí největší kampeličky v zemi.

Spis má deset tisíc stran

Obžaloba Bezruče viní z toho, že bez souhlasu družstevníků prodal autosalón, který byl jedním z největších majetků kampeličky. Poté měl i s penězi opustit území České republiky. Zadržen byl na Slovensku s falešnými doklady. Zpočátku se snažil zapírat, pak ho ale usvědčily otisky prstů. Ve vazbě pobýval od 15. března 2001. Státní zástupce Alexandr Dadam řekl, že případ byl natolik složitý, že jej soud v zákonné lhůtě nestihl uzavřít.

"Spis má 10 tisíc stran. Nějakou dobu trvalo, než jsem sehnal důkazy, pak se s celým spisem musel seznámit soudce, který samozřejmě nemá na starost jen tento případ. K tomu je třeba vzít v úvahu i personální stav na krajském soudu. Je tu prostě řada objektivních příčin, proč se ve zatím nepodařilo věc dovést do konce," řekl Dadam.

Reklama

Výběr článků

Načítám