Hlavní obsah

Šéf strážníků Prahy 1 proslavený „buzerací” podřízených je obžalován a zbaven funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zástupce podal obžalobu na ředitele městské policie v Praze 1 Miroslava Stejskala, kterého viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obžaloba se týká případu, kdy Stejskal podle policie kontrolovanému muži rozbil mobilní telefon. Stejskal čelil před časem kritice za dopis svým podřízeným, v němž jim vyčítá malé množství řešených přestupků. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) to označila za buzeraci.

Miroslav Stejskal o aféře s rozbitým telefonemVideo: Novinky

 
Článek

Doručení obžaloby na Stejskala potvrdila serveru Lidovky místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Podání obžaloby na svém webu potvrdila i městská policie. Vedení strážníků Stejskala do soudního rozhodnutí přeřadilo na jinou práci.

„Na základě těchto skutečností ředitel městské policie Eduard Šuster v souladu se zákonem rozhodl o dočasném převedení dotčeného zaměstnance k výkonu jiné práce mimo působnost daného obvodního ředitelství, mimo vedoucí pozici a mimo výkon práce s kontaktem s veřejností. V případě, že bude zaměstnanec pravomocným rozhodnutím soudu uznán vinným, bude s ním rozvázán pracovní poměr. V opačném případě bude zařazen zpět na své původní pracovní místo,“ uvedl mluvčí strážníků Jan Čihák.

Miroslav Stejskal o poklesu řešených přestupkůVideo: Novinky

Potyčka se stala koncem loňského roku. Stejskal a další strážníci objevili vůz parkující na místě pro invalidy, jehož řidič podle šéfa strážníků předložil padělaný průkaz vozidla přepravujícího těžce zdravotně postiženého. Podle poškozených měl být průkaz pravý, ale prošlý, přičemž nový platný průkaz u sebe měli.

„Během zákroku došlo ke konfliktu, když se mi pokusil příbuzný řidiče ten průkaz vytrhnout. Pak začal manipulovat s mobilním telefonem tak, že jsem to považoval za své ohrožení,” uvedl v březnu Stejskal.

Následně ředitel strážníků telefon muži sebral. Po několika minutách Stejskal mobil hodil do auta kontrolovaného řidiče a telefon se při tom údajně rozbil.

„Do pravomocného rozhodnutí soudu se městská policie nebude více k celé věci vyjadřovat,“ konstatoval Čihák.

Kontroverzní dopis

Stejskal na sebe upozornil v červenci dopisem adresovaným svým podřízeným. V něm uváděl, že počet řešených přestupků za první pololetí letošního roku je poloviční ve srovnání s loňským prvním pololetím. Stěžoval si na pokles počtu ukládaných pokut a strážníkům hrozil, že za to každý individuálně ponese důsledky. Strážníci se měli také od 1. srpna věnovat i přestupkům, které lidé spáchají při jízdě na kole či na koloběžce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám