Hlavní obsah

Šéf ProMoPra obvinění z podvodu odmítá

– Praha
Novinky, bad

Žalobu odmítám v plném rozsahu, těmito slovy zahájil svou výpověď ve středu u Městského soudu v Praze šéf firmy ProMoPro Jaroslav Veselý. Je obviněný z podvodu a praní špinavých peněz během českého předsednictví EU. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní v kauze ProMoPro (zleva): náměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová, její tehdejší podřízení z Úřadu vlády Radomír Karlík a David Mlíčko a tehdejší jednatel ProMoPra Jaroslav Veselý

Článek

„Někdy v roce 2007 jsme dostali nabídku na zajištění technologií na předsednictví České republiky EU. Věděl jsem, že spolu s námi ji dostaly další dvě firmy, v našem ranku se nic neutají,“ uvedl Veselý. U soudu tvrdil, že firmy pro něj nebyly konkurencí ani v případě techniky, ani zkušeností.

Veselý se v oboru podle svých slov pohybuje 45 let a má za sebou bohaté zkušenosti. Po revoluci se vrhl do podnikání v oblasti audiovizuální techniky, a jak sám řekl, začalo se mu dařit. Investoval tedy do nových technologií, díky kterým dostával větší a větší zakázky, jako bylo například zajištění zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000 nebo summitu NATO v roce 2002.

Chaos před začátkem

K rámcové smlouvě s Úřadem vlády Veselý uvedl, že v ní nebyly nastaveny cenové podmínky, protože se ceny různě vyvíjely podle objednávek na jednotlivé akce. „Byla domluva, že vláda vždy pošle objednávku, my následně nabídku, a pokud s ní Úřad vlády bude souhlasit, odešlou nám akceptaci, což byla taková dohoda o ceně a byla pro nás závazná,“ vysvětlil Veselý.

Veselý nastínil také i jistý zmatek, který v měsících před začátkem předsednictví panoval. V červnu roku 2008 Veselý podle svých slov upozorňoval Úřad vlády na to, aby se smlouva podepsala ještě před začátkem prázdnin.

Maxa to nacenil, já si přidal marži deset až jedenáct procent a poslal to na vládu
Jaroslav Veselý, šéf firmy ProMoPro

„To se ovšem nestalo, smlouvu jsme podepsali prvního září. Až v lednu bylo vidět, že si resorty vlády začaly uvědomovat, že předsednictví začíná. Začaly chodit objednávky na akce a najednou si vzpomněli, že to nechtějí v Kongresovém centru, ale na Žofíně nebo v Lichtenštejnském paláci. To byla pro nás samozřejmě komplikace a museli jsme improvizovat,“ řekl Veselý.

K zajištění většiny služeb si ProMoPro najalo firmu NWDC, která se na rozdíl od předtím oslovené firmy Damovo nezalekla velikosti a složitosti akce ani výše sankcí za nedodržení podmínek smlouvy. Sankce činily dva milióny korun za den.

Spolupráci s NWDC, jejíž jednatel Vlastimil Maxa vypovídal u soudu v úterý, si pochvaloval a podotkl, že jejich cenové nabídky nevybočovaly z normálu. „Maxa to nacenil, já si přidal marži deset až jedenáct procent a poslal to na vládu,“ osvětlil fakturaci provedených služeb Veselý.

Subdodavatelé jsou běžná praxe

Otázku subdodavatelů NWDC prý neřešil. „Bylo jasné, že si NWDC najme menší firmy,“ řekl Veselý. Je to prý běžná praxe, menší firmy jsou na dílčí zakázky podle Veselého výhodnější, protože jsou levnější a rychlejší.

Přes tyto menší firmy a jejich simulované faktury se měly podle obžaloby legalizovat podvodně vylákané peníze od státu. Zástupci těchto firem jakékoli machinace odmítli, veškeré fakturované služby prý řádně provedli a zaúčtovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám