Hlavní obsah

Šéf policie Švejdar o tragédii v Ostravě: Zatčeno bylo pět nebo šest lidí, na které seděl popis

Právo, Matěj Říha

Policejní prezident Jan Švejdar v rozhovoru pro Právo uvedl, že lidí zadržených v souvislosti s úterní střelbou v ostravské nemocnici bylo dohromady pět nebo šest, než se podařilo dohnat skutečného pachatele. Motiv činu vraha, který se nakonec sám zastřelil, zatím není jasný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar

Článek

Už policie zná motiv pachatele střelby v ostravské fakultní nemocnici?

Ne, motiv zatím nemáme. Jsme na samotném začátku vyšetřování a já si netroufnu odhadovat.

Policie na sociální síti zveřejnila během útoku identitu možného pachatele. Později informaci upravila s tím, že jde o svědka…

Tomu muži jsme se omluvili. Je potřeba si uvědomit, že policie je v tom okamžiku pod tlakem. My jsme věděli, že pachatel měl střelnou zbraň, střílel, zavraždil a se zbraní utekl. Z kamerového systému jsme věděli jeho popis, a policie automaticky udělá to, že vyhlásí pátrání. Měli jsme fotku pravděpodobného pachatele, kterou jsme pustili ven, a požádali jsme o pomoc při pátrání, a v tom okamžiku se stalo, že policie zatkla pět nebo šest lidí, na které ten popis seděl.

Muž, jehož fotku omylem zveřejnila policie po střelbě v Ostravě, přijal omluvu. Víc nežádá

Domácí

Ti byli předvedeni, vyslechnuti, pak jsme je propustili a omluvili jsme se jim. Nicméně i já se tomu člověku omlouvám, stane se to a myslím si, že to každý normální člověk pochopí vzhledem k situaci, která tam byla.

Jak dlouho jste přemýšlel nad tím, že na místo pošlete speciální Útvar rychlého nasazení (URNA)?

To byly tak tři vteřiny. Bylo to rychlé rozhodnutí. Seděl jsem shodou okolností s šéfem operačního střediska, měli jsme informace o střelbě, že tam jsou mrtví a že pachatel utekl. V tom okamžiku je jasné, že tam jede prvosledová hlídka, zásahová jednotka a URNA, protože nevíte, co bude dál. Přesun URNY nějakou chvíli trvá, je to logisticky náročné, ale dopadlo to na jedničku.

Přesun URNY trval zhruba hodinu a tři čtvrtě. Neuvažujete o tom, že by se třeba část této jednotky přesunula blíž k Moravě, aby byla nasazena rychleji?

To nejde. Je to pro nás logisticky téměř nemožné. Je potřeba říct, že každý velký kraj má zásahovou jednotku, každá má šedesát lidí a udržuje pohotovost tak, aby byli do hodiny schopni vyjet kamkoliv.

Muž, který vlastním tělem zachránil dceru, byl vězeňský dozorce

Krimi

V Ostravě se to stalo poměrně nedaleko jejich základny a na místě byli během patnácti minut. První hlídka tam byla za tři minuty. Bylo to excelentní a já za to chci všem policistům poděkovat.

Policie během této mimořádné situace poskytovala informace hlavně prostřednictvím sociální sítě Twitter. Jak se to osvědčilo?

Zkusili jsme úplně něco jiného. Myslím si, že jsme našli dobrou formu informování veřejnosti, která je správná a rychlá. Odezva je zatím nesmírně pozitivní. Policie má jediný problém, že nesmí pustit žádnou informaci, kterou nemá úplně ověřenou.

V úterý jsme to zažili, když jsme se dohadovali, co už můžeme a co nemůžeme pustit ven. Třeba otázka, že máme pachatele. Ten člověk tam ležel na zemi, bylo u něj auto, které bylo v pátrání, ale než jsme opravdu zjistili, že je to on, tak to zabralo dvacet minut. A všichni novináři psali, že už ho máme. Ale co kdyby to byl někdo jiný? Jsou to citlivé věci.

Za mě ale byla díky Twitteru špičková informovanost a dostalo se mi zpětné vazby, že to je dobře. Ale byly tam i mezery. Třeba na začátku byla hodinu mezera, kdy už se mohlo pustit, že se něco stalo. Ještě se k tomu vrátíme a řekneme si, co by šlo třeba udělat lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám