Hlavní obsah

Šéf Hospodářské komory stanul před soudem

Praha
Aktualizováno

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 ve středu stanul dosluhující prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Obžaloba jej viní z toho, že obohatil komoru o 480 tisíc korun v souvislosti s pořádáním seminářů, které se však nikdy neuskutečnily. Za podvod mu hrozí až tři roky vězení. Kužel před soudem vinu odmítl.

Foto: archiv, Právo

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Článek

Kužel se podle obžaloby dopustil podvodu, když na konci roku 2008 podepsal s ministerstvem zahraničních věcí smlouvu, v které se zavázal, že komora uspořádá pět seminářů. Akce měly resort prezentovat jako partnera komory. Podle spisu nechal vyhotovit fakturu na 480 tisíc korun, ačkoli věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet, a semináře se neuskutečnily.

„V žádném případě se necítím vinen. Obžalobu odmítám v plném rozsahu,” uvedl před soudem Kužel. Podle něj šéf komory podepisuje jako statutární orgán všechny dokumenty komory. Předtím ale musejí projít kontrolou a podpisem podřízených pracovníků. Kužel při výpovědi vysvětloval, že o údajném pořádání seminářů v podstatě nic nevěděl a že si to nevybavuje.

„S celým případem jsem se seznámil až z policejního spisu,” prohlásil Kužel. Ze soudního jednání vyplynulo, že projekt seminářů měl vyjít na 560 000 korun a 480 000 korun zaplatilo ministerstvo zahraničních věcí. To teď peníze u soudu po komoře vymáhá.

Čelí i podezření ze zpronevěry 

Soud bude pokračovat na konci července výslechy svědků, státní zástupkyně jich chce vyslechnout 11. Obhájce Kužela teprve bude návrh svědků soudu předkládat. Kužel se po skončení soudu s novináři odmítl bavit.

Petr Kužel je šéfem Hospodářské komory ČR od května 2008 a po šesti letech funkci opouští. Nového prezidenta bude komora, která sdružuje přes 14 000 podnikatelů v Česku, volit již tento čtvrtek na sněmu v Plzni.

Kužel také od loňského května čelí trestnímu oznámení, které na něj loni v květnu podal Nadační fond proti korupci. Podezírá ho ze zpronevěry, porušení povinností při správě cizího majetku či pletichy při zadávání veřejné zakázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám