Hlavní obsah

Šéf H-Systému dostal za podvod v kauze Kriváň pět let

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Šéf zkrachovalého stavebního projektu H-Systém Petr Smetka byl odsouzen k pěti letům vězení za sedmnáctimiliónový podvod v souvislosti s kauzou hotelu Kriváň. Smetka podle názoru pražského městského soudu podvedl Českou spořitelnu při čerpání úvěru ve výši 260 miliónů korun, poskytnutému na koupi a rekonstrukci budovy v centru Prahy.

Foto: archiv Valachy

Ředitelka charity Danuše Martinková přebírá šek od ředitele hotelových provozů resortu Valachy Tomáše Blably (vlevo).

Článek

Mnohamiliónový úvěr si u České spořitelny vyjednala v roce 1993 akciová společnost Holding, v jejímž čele stál později obžalovaný Smetka. V úvěrové smlouvě bylo jasně vytyčeno, na jaké účely mohou být peníze použity.

Smetka si podle obžaloby dohodl s benešovskou realitní agenturou Vladimíra Říhy zprostředkování nemovitosti. Za odměnu jí poslal 17 miliónů korun. Na účtu této společnosti však nakonec zůstalo pouze 100 tisíc a zbytek financí putoval na konto společnosti Žako se sídlem v Humenném na Slovensku. "Zjistil jsem, že na to Říha nestačí," uvedl Smetka již dříve před soudem důvod, proč nakonec zaplatil jiné firmě.

Podle předsedy senátu Kamila Kydalky však firma Žako žádnou zprostředkovatelskou činnost nevyvíjela a tudíž peníze byly vyplaceny neoprávněně.

Zákaz činnosti na pět let

Senát zároveň čtyřiačtyřicetiletému muži zakázal činnost ve všech statutárních orgánech obchodních a finančních společností na dobu pěti let. Obhájce Jan Liegert se proti rozsudku okamžitě odvolal, státní zástupkyně Petra Pavlánová se práva na odvolání vzdala.

Smetka byl původně stíhaný kvůli tomuto skutku a H-Systému společně. Spojení mezi kauzami, byť zde figurují podobné firmy, se však neprokázalo.

Petr Smetka řekl:

Byl jste odsouzen k pětiletému vězení. Podle soudu jste si část peněž určených na koupi hotelu Kriváň nechal pro sebe. Přiznáte to?

Ne, ty peníze šly na zprostředkovatelkou činnost. Vím stoprocentně, že za firmu Žako jednali právníci, kteří měli na to plnou moc.

Ale soudce Kamil Kydalka říká, že žádnou plnou moc neměli a žádné podklady, které by to dokázaly, se u soudu neobjevily.

Já nechápu, že cokoliv co se týkalo Žaka, nikdo nevyšetřoval. Přitom těch plných mocí bylo x. Já se domnívám, že když policie zjistila, že existovali právní zástupci Žaka, tak radši touto cestou nešla, protože tím by se jim hroutil celý případ.

Když tedy podle vás bylo vše v pořádku, proč Žák nepřiznal, že smlouvu podepsal?

Protože Žákovi vyhrožovali trestním stíháním, tak se hájí svým způsobem.

Myslíte tím, že policie šla prostě jen po vás?

Samozřejmě, o tom není pochyb, že toto bylo děláno na zakázku.

Koho?

Já nevím, jestli si to objednali politici, nebo některé firmy, které dneska profitují z krachu H-Systému. Těch lidí, kterým se může hodit, že já jsem viník, který vytuneloval H-Systém, těch je hodně. Potřebují mít ze mě lumpa a podvodníka, protože pak se budou řešit jinak i další případy.

V současné době patří objekt hotelu Kriváň zahraniční firmě, která provádí jeho rekonstrukci. Společnosti ho prodala Konsolidační banka (nyní agentura, pozn. aut.), která jej převzala od spořitelny, neboť Smetka nesplácel úvěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám