Hlavní obsah

Šéf elitního policejního týmu byl obviněn z korupce

Právo, Jakub Troníček

Chlouba české policie. Tak bývá označován speciální pátrací tým na policejním prezidiu, přezdívaný jako lovci lebek. Výkladní skříň naší kriminálky, která má na starosti pátrání po těch nejhledanějších zločincích, má teď ovšem na svém kontě kromě několika velkých úlovků i černou kaňku. Šéf týmu Jan Rybár je totiž podle zjištění Práva obviněn z korupce a zneužití svých pravomocí.

Článek

Stíhaný je už půl roku, podle dostupných informací z vyšetřování si měl nechat slíbit úplatek od skupiny Vietnamců za to, že jim pomůže s vyřízením vstupních víz do České republiky.

„Je stíhán pro nepřímé úplatkářství a zneužití pravomoci veřejného činitele,“ potvrdila Právu šéfka státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Jakékoliv další podrobnosti odmítla stejně jako mluvčí Inspekce ministra vnitra s odkazem na možné ohrožení vyšetřování uvést.

Sám Rybár je už půl roku postaven mimo službu. „Jakoukoliv vinu odmítám, více se k tomu nyní nebudu vyjadřovat,“ řekl k tomu Právu detektiv. Doplnil, že o odchodu do civilu v tuto chvíli neuvažuje.

Hrozí mu tři roky vězení

Podle mluvčí kriminálky Pavly Kopecké byl Rybár v okamžiku svého obvinění zbaven výkonu služby v souladu se služebním zákonem. „Od té doby pobírá 50 procent platu,“ upřesnila Kopecká s tím, že policejní prezidium ctí presumpci neviny.

„Čekáme, jak dopadne vyšetřování. Pokud bude obvinění zbaven, pak také dostane veškeré nároky, o které postavením mimo službu přišel, v případě odsouzení s ním bude rozvázán služební poměr,“ uvedla Kopecká. V případě prokázání viny Rybárovi u soudu hrozí až tři roky vězení.

Rybár stál v čele týmu cíleného pátrání od roku 2006. Za poslední dva roky měla skupina v hledáčku mimo jiné hledaného kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, ale i tzv. zloděje století Františka Procházku, který měl loni na podzim ukrást pů lmiliardy korun v hotovosti.

Do „vybrané“ společnosti lidí, po kterých lovci lebek od svého vzniku v roce 2003 pátrali, patřil po svém útěku z domovní prohlídky i miliardář Radovan Krejčíř nebo hledaný finančník Viktor Kožený. Tým pátrá také po těch nejnebezpečnějších vrazích, kterým hrozí ty nejvyšší tresty.

Mezi úspěchy týmu patřilo například dopadení dvou hledaných českých zločinců na Novém Zélandu nebo v poslední době zadržení nebezpečného britského pedofila v Praze, o kterém informovalo Právo minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám