Hlavní obsah

Šéf benešovské policie měl způsobit škodu 14 miliónů

Praha

Ředitel benešovské policie Pavel Havránek způsobil podle státního zástupce České republice škodu přes 14 miliónů korun. Podle obžaloby, která v pondělí zazněla u pražského městského soudu, se Havránek v letech 2009 a 2010 podílel coby ekonomický náměstek středočeského policejního ředitelství na zmanipulování řady výběrových řízení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ředitel benešovské policie Pavel Havránek (vpravo) přichází do jednací síně u Městského soudu v Praze.

Článek

Za zneužití pravomoci a další trestné činy mu v případě prokázání viny hrozí pět až 12 let vězení.

Havránek, který navzdory obvinění zůstal v čele benešovských policistů, se podle žalobce Jiřího Zadražila dopustil také pletich při veřejné soutěži, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obžaloba se týká tendrů z doby, kdy byl náměstkem šéfa středočeské policie Václava Kučery. Kučera ho odmítl odvolat s tím, že by to bylo pouhé gesto a že každou obdobnou záležitost posuzuje individuálně.

Na lavici obžalovaných usedlo celkem šest lidí. Vedle Havránka čelí stíhání i někdejší vedoucí odboru správy majetku středočeských policistů Miloslav Stupka, bývalý nadpraporčík Aleš Foltýn a další zaměstnanec ředitelství Vladimír Němeček.

Chtěli vyčerpat prostředky

Zbývající dva obvinění jsou zástupci firem, které policisté údajně zvýhodnili na úkor jiných soutěžitelů – Tomáš Kačírek z ostravské společnosti AutoCont a Bohumil Hlouch z pražského Impromatu.

Obžaloba tvrdí, že Havránek z pozice náměstka v roce 2009 neoprávněně vyjímal zakázky z působnosti pokynu šéfa krajského ředitelství, a umožňoval tak manipulovat jednotlivé tendry. Kupní smlouvy s předem vybranými vítězi pak podepsal, ačkoli věděl, že výběrové řízení se neuskutečnilo řádně. V roce 2010 pak prý Havránek neoprávněně pověřoval prováděním zmanipulovaných tendrů „bezmezně oddaného” Foltýna, ačkoli věděl, že správně by se jimi měl zabývat jiný odbor.

Havránka i ostatní obviněné z řad policie prý k trestné činnosti vedla mimo jiné snaha „stůj co stůj vyčerpat veškeré finanční prostředky ze státního rozpočtu”, které mělo krajské ředitelství k dispozici. Nákup zboží – například tiskáren, tonerů nebo notebooků – byl přitom nadbytečný a nehospodárný, protože policisté měli těchto předmětů dostatek na skladě.

Reklama

Výběr článků

Načítám