Hlavní obsah

Sedm let za pobodání seniora. Požádal mě o to, hájil se obžalovaný

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedm let ve vězení by měl strávit čtyřiačtyřicetiletý Jiří Kilian, který se loni pokusil zavraždit seniora. Ve středu o tom rozhodl pražský městský soud. Kilián se neúspěšně snažil soudce přesvědčit, že ho o to napadený muž požádal. Verdikt není pravomocný, lze proti němu podat odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jiří Kilian u soudu

Článek

Kilian pobodal loni v pražské Ruzyni poblíž letiště sedmasedmdesátiletého muže, kterému se vloupal do bytu. Sám se k tomu při výslechu přiznal, soud tak v tomto ohledu měl jasno.

„Jak došlo k útoku na poškozeného a jaké nebezpečí z toho poškozenému vzniklo, je nade vši pochybnost,“ konstatovala předsedkyně senátu soudu Veronika Čeplová. Hlavním úkolem soudu tak bylo, proč vlastně k jednání obžalovaného došlo. Čeplová připomněla, že dva dny hlavního líčení se točily na výslechu soudního znalce Ladislava Procházky.

„Obhajoba zřejmě primárně usilovala o to, prokázat, že (Kilian) byl ve stavu schizofrenie a že jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti byly v době spáchání činu vymizelé,“ pokračovala Čeplová. Obhajoba se snažila i o výměnu znalce, což Čeplová odmítla s tím, že měnit znalce jen proto, že se nehodí do linky obhajoby, prostě nelze.

Znalec Procházka totiž uvedl, že Kilianovy ovládací i rozpoznávací schopnosti byly sice snížené, nikoli však vymizelé. Právě kvůli sníženým ovládacím a rozpoznávacím schopnostem a silnému rozrušení soud Kilianovi uložil o tři roky nižší trest, než byla spodní hranice trestní sazby, která v tomto případě činí deset až osmnáct let.

Podle znalců Kilian rovněž netrpěl žádnými halucinacemi a nejednal z chorobné motivace. Kilian se totiž nechal slyšet, že k napadení seniora ho vedl hlas jeho zemřelého dědy. Ten ho údajně navedl do bytu s tím, že tam bydlí pán, se kterým byli za války leteckými esy. A že onen muž „nechal zarazit do motoru letadla hřebík, aby poškodil motor, a děda se zřítil do oceánu“.

Soud s mužem obžalovaným z pokusu o vražduVideo: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný: Chtěl odtud pomoci

K útoku ale došlo z jiného důvodu. Muž prý Kilianovi začal říkat, že ho všechno bolí, nic ho nebaví a nejraději by nebyl. „Vysvětlil jsem si to tak, že chce, abych mu odtud pomohl,“ prohlásil u hlavního líčení Kilian.

Vzal si z kuchyňského dřezu nůž a muže šestkrát bodl, z toho třikrát do krku. Muž se snažil bránit holí, Kilian mu ji ale vzal. „Přišlo mi to nefér, když mi předtím říkal, abych ho z toho světa sprovodil,“ řekl soudu obžalovaný.

Život muži zachránila až včasná lékařská pomoc, kterou přivolala jeho ošetřovatelka, která přišla v době útoku, Kilian ji ale poslal pryč. Ženě se to nezdálo a zavolala policii.

Kilian před útokem strávil asi tři dny na letišti, údajně proto, že neměl hotovost. Do Prahy prý přiletěl z Hongkongu, aby se v psychiatrické léčebně v Bohnicích léčil ze svého alkoholismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám