Hlavní obsah

Sebevraždě zabránil hlas policisty z mobilu

Právo, Patrik Biskup
BLATNÁ

Zhroutil se jí svět. Vzala mobilní telefon, vytočila tísňovou linku policie a řekla tři slova: "Chci skoncovat se životem." Vzápětí hovor ukončila. Tím pětatřicetiletá žena bez domova odstartovala dvoudenní záchrannou akci, na jejímž konci se strážcům zákona podařilo avizované sebevraždě zabránit.

Článek

Roli hlavního vyjednavače vzal na sebe zástupce klatovského policejního ředitelství Karel Fořt. S nalepeným sluchátkem u ucha strávil s přestávkami více než tři hodiny. "Žena se ozvala ve středu večer. Policista, který volání přijal, pak zpětně vytočil její číslo. Když mu potvrdila, že se chce podřezat nožem, zalarmoval pomoc. Protože ze zákona nelze v těchto případech žádat mobilního operátora o lokalizaci místa, odkud je voláno, rozhodli jsme se po poradě s psychologem odradit ženu od jejího úmyslu po telefonu," líčil Fořt, co předcházelo složitému vyjednávání.

Při dalším pokusu kontaktu však žena telefon už nezvedla. "Později napsala textovou zprávu, že si nepřeje, aby jí někdo volal a že už má vyhlédnutý strom, kde dnes v noci zemře. Na další volání a esemesky už nereagovala. Ozvala se až druhý den a souhlasila s rozhovorem. Rozpovídala se o tom, že ztratila rodinu a domov a že se toulá po republice.

Definitivně ji pak zlomilo, že musí nastoupit čtyřměsíční trest do vězení za napadení průvodčí ve vlaku," pokračoval Fořt, který od ní během telefonátu získal informaci o její jediné přítelkyni, což se později ukázalo jako klíčové v dalším vývoji.

"Šlo o farářku, se kterou jsme se spojili a ta nám řekla, o koho se jedná, jak žena vypadá a odkud se jí naposledy ozvala. Tato stopa nás nakonec dovedla k cíli. Kolegové z jižních Čech ženu pohybující se o dvou francouzských holích vypátrali v blízkosti železniční zastávky u Blatné a převezli do psychiatrické léčebny," uzavřel Fořt.

Že policisté ženě zachránili život je přesvědčena vikářka Luteránsko evangelické církve Eduarda Hečková z Prahy, která patří mezi její blízké. "Měla velké deprese právě z toho nástupu do vězení. Vnitřně je přesvědčená, že nic špatného neudělala a že to na ní navlékli. Hrozně se tím trápila. U člověka v takovém stavu nevíte, co udělá ," uvedla Hečková. Podle ní se už minulosti několikrát pokusila vzít si život. "Na rukou má dokonce ještě jizvy po řezných ranách," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám