Hlavní obsah

Seberte dítě matce, vzkázal český úředník do Německa

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Seberte dítě matce a vraťte ho zpět do ústavní výchovy v Čechách. Takový vzkaz poslal šéf dětského domova v Tachově Zdeněk Gaudek sociálním pracovníkům do německého Rehau. V městečku vzdáleném několik desítek kilometrů od českých hranic se od konce října zdržuje u svého přítele Soňa Imrichová i se svojí čtyřletou dcerou Jennifer. Dívku unesla právě z tachovského dětského domova.

Článek

Jennifer tam byla umístěna na základě předběžného opatření uloženého před časem sokolovským soudem. Stejný soud nyní definitivně rozhodl, že dítě bude matce alkoholičce odebráno a svěřeno do ústavní péče. 

"Právě na základě tohoto rozsudku jsem do Německa odeslal oficiální žádost, aby tamní sociální pracovníci matce dítě odebrali. Všechno nyní záleží na německé straně. Jsme připraveni si pro dítě za hranice i dojet," řekl  Gaudek.  A že nejsou čeští úředníci bez šance potvrdil Právu zdroj z německého Úřadu pro mládež. "Na základě rozsudku českého soudu můžeme provést opatření, dítě matce odebrat a předat ho českým úřadům," sdělil německý kurátor.

Soud nechal matku obeslat do Německa. Ta vzkázala, že k jednání nepřijede, protože má strach, že by ji mohla policie popotahovat za to, že nezákonně odvezla dceru za hranice. Soud rozhodl o odebrání dítěte bez  váhání. "Matka nedoložila, že má trvalý pobyt, pracuje a že se léčí z alkoholismu," uvedla soudkyně v odůvodnění rozsudku.

Otec přijel na navštěvu

Když za malou Jennifer přijela 22. října s německým přítelem, který tvrdí, že je její biologický otec, neměli pracovníci dětského domova důvod je nepustit ven na společnou vycházku. "Jezdili za malou holčičkou pravidelně. Tentokrát si na vycházku vzali ještě další dítě této ženy. Třináctiletý hoch se ale zpátky vrátil sám," vzpomínal ředitel Gaudek. Sám pak obcházel restaurační zařízení po městě, jestli je někde nenajde.

"Stávalo se totiž, že matka navštěvovala děti opilá. Bohužel nebyla vždy v takovém stavu, aby si mohla dítě vzít ven, mimo objekt či zahradu. Jednou se totiž s dcerou nevrátila z procházky včas. Našli jsme je v pohostinství. Tentokrát ale byla v naprostém pořádku, a stejně tak její partner. Nebyl důvod jim děti nevydat a nepustit je na vycházku. Jsme povinni umožnit styk rodičů s dítětem ze zákona," dodal Gaudek.

Zmiňovaná žena měla v ústavu postupně pět dětí, dnes jsou tady tři. Jennifer je nejmladší a v dětském domově byla už přes rok. Pokud nebude matka Jennifer spolupracovat s úřady, vloží se do případu policie. Pak by ji hrozilo trestní stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí. "Jestli by se i nadále zdržovala v Německu, požádali bychom cestou právní pomoci o její vydání k trestnímu stíhání do Čech," upřesnil tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Podobný případ se stal na Tachovsku loni v říjnu ještě jednou. Z vycházky se nevrátil 16letý chovanec výchovného ústavu v Nových Domkách. Odvezli si ho rodiče s tím, že syn je nespokojený s podmínkami, které v ústavu panují. Požádali proto sociální pracovnici o jeho přemístění do jiného nápravného zařízení.   

Reklama

Související témata:

Související články

Matka unesla dceru za hranice do Německa

Česká a německá policie je na nohou. Společně vyšetřují únos čtyřleté dívky z Dětského domova v Tachově. Stopa po zmizelé Jennifer totiž míří za hranice....

Výběr článků

Načítám