Hlavní obsah

Sbormistr Kulínský vinu odmítá

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové začal v pondělí projednávat první dva případy z rozsáhlé obžaloby proti bývalému sbormistrovi Bambini di Praga Bohumilu Kulínskému. Čelí žalobě, že v letech 1991 až 93 v Peci pod Sněžkou na soustředění pohlavně zneužíval členku sboru Karolínu Ch. (1978), a vykonal s ní soulož.

Článek

Druhý případ se podle spisu stal v roce 1999 až 2000 v Pasekách nad Jizerou také na soustředění, kde sbormistr údajně osahával v sauně a na pokoji Renátu U. (1985). Žaloba Kulínského viní celkem ze 49 podobných věcí, většinu ale hradecký soud již dříve vyloučil k projednání před pražským soudem.

Karolína byla provokujícím elementem

Sbormistr při slyšení před hradeckým soudem odmítl, že by se uvedených činů dopustil. "Renátu v podstatě neznám, kdyby tu seděla, nepoznal bych ji. Vzpomínám si jen, že to byla bezvýznamná zpěvačka. Karolína byla ve sboru provokujícím elementem, neustále se snažila upoutat pozornost, chovala se výstředně, vyvolávala konflikty. To co obě tvrdí, není pravda," hájil se Kulínský.

Rozhodě například odmítl, že pobyt v sauně a bez oděvu byl pro sboristky povinný, jak tvrdila jedna z nich. "Chodily tam jen ty, které chtěly. Vždy byly pod dozorem dívek, kterým bylo víc než osmnáct let. I já tam občas chodil dohlížet, ale nikdy jsem tam nebyl sám s dětmi," řekl Kulínský.

Do sboru na základě pěveckých kvalit

U soudu vypovídaly také jeho matka Blanka Kulínská a bývalá sboristka, od roku 1998 Kulínského manželka, Linda Vágnerová. Obě podpořily Kulínského tvrzení a zdůraznily, že se sborem spolupracovala spousta lidí a nikdo z nich se nikdy nezmínil o tom, že by se jim vztahy sbormistra a dívek zdály nějaké podivné.

"Jestliže někdy nějaké dívce utřel ručníkem záda, tak na tom nic nekalého nevidím. S Karolínou jsme byly prakticky kamarádky, ale ani ona se mi nikdy na nic nestěžovala," uvedla Vágnerová.

Blanka Kulínská prohlásila, že do prvního sboru, který jezdil na zahraniční zájezdy, se dostávaly sboristky výhradně na základě svých pěveckých kvalit. "O jejich výběru jsme rozhodovali já a syn společně. Nikdy na mě nevyvíjel nátlak, aby mezi nejlepší postoupila dívka, která by to pěvecky nezvládla," ujišťovala soud sbormistrova matka.

Kulínský si vyslechl obvinění z ohrožování mravní výchovy mládeže a pohlavního zneužívání již předloni na podzim. Pak strávil více jak 200 dnů ve vazbě, ze které byl propuštěn až loni v červenci. Hlavní líčení je u hradeckého soudu naplánováno do čtvrtka, v úterý by si měli soudci poslechnout svědectví bývalých sboristek, které tvrdí, že byly před lety Kulínským zneužívány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám