Hlavní obsah

Sbírka určená lidem z Frenštátu je úspěšná, sešlo se už 2,5 miliónu

– Frenštát pod Radhoštěm

Na účtu určeném pro přeživší obyvatele výbuchem zničeného panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm se už sešlo víc než 2,5 miliónu korun. Jen během noci na středu tam přibylo přes milión korun. Ve městě i v celé zemi se zvedla nečekaná vlna solidarity, řekla starostka Zdeňka Leščišinová.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odklízejí trosky domu

Článek

Velký zájem pomáhat registruje i frenštátská charita. Jen během pondělí a úterý se do jejího sídla dostavilo téměř 400 lidí. Materiální pomocí, kterou přinesli, zaplnili všechny dostupné skladové prostory. "Takový zájem jsme tu ještě neměli. Lidé nejen přicházejí. Volají z celé republiky, ozývají se firmy, chodí nám balíky," řekla ředitelka charity Lenka Tabachová.

Pro přeživší obyvatele zničeného domu už charita nashromáždila dostatek oblečení. Další už nepřijímá. Nyní je poptávka po novém spodním prádle, ložním prádle, ručnících, peřinách či dekách. Potřeba je i vybavení kuchyní a drobné spotřebiče. Zájemci, kteří chtějí darovat větší zařízení jako ledničky či nábytek, by měli nejprve charitu kontaktovat prostřednictvím telefonního čísla 556 836 937.

Úspěšná je také finanční sbírka. Kasičku v recepci radnice tamní pracovnice už museli vyprázdnit. Napočítali v ní téměř 160 tisíc korun. "To se nasbíralo během jednoho dne. Dnes to bude podobné," řekla ve středu pracovnice úřadu. Podle ní štědře přispívají třeba důchodci. "Byl tady pán okolo 80 let. Přispěl 6000 korun," řekla.

Benefiční koncert v Chrastavě

Částky přibývají i na účtu. Ještě v úterý večer na něm bylo 1,2 miliónu korun. Jen během noci přibyla stejná suma. Další peníze přicházejí. Přispěje i Chrastava. Zástupci obce už schválili stotisícový dar pro Frenštát pod Radhoštěm. Frenštát věnoval Chrastavě po ničivých povodních před dvěma lety 350 tisíc korun a místní se to rozhodli městu oplatit. Chrastava navíc uspořádá 13. května benefiční koncert, jehož výtěžek je rovněž určen na pomoc obětem exploze. [celá zpráva]

Pomáhat chce i vedení Moravskoslezského kraje. Každé oběti, která ztratila střechu nad hlavou, plánuje přispět finanční částkou ve výši 85 tisíc korun. Celkově je kraj připraven uvolnit ze svého rozpočtu přes milión korun. O návrhu na peněžitou podporu postiženým bude krajská rada jednat v úterý 26. února.

Vedení Frenštátu oznámilo, že od středy do pátku bude město držet pietu za oběti. Ruší se všechny kulturní a společenské akce, které pořádá město, nebude promítat ani kino. Rozhodnutí o pořádání ostatních společenských akcí nechá radnice na organizátorech.

Dům explodoval v noci ze soboty na neděli. Policie se nyní prioritně zabývá verzí, že jde o dílo sedmapadesátiletého obyvatele přízemního bytu, který kvůli dluhům o byt přišel. V neděli se měl definitivně vystěhovat. Výbuch a požár zabil nejméně pět lidí. Dalších 11 utrpělo zranění. Dva lidí jsou stále v kritickém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám