Hlavní obsah

Ruský podnikatel obviněn z rozkrádání dotací EU

PRAHA

Policie obvinila 38letého Sergeje Moreva, který měl v listopadu 2002 jako jednatel obchodní společnosti se sídlem v Praze 8 záměrně uvést nesprávné údaje do žádosti o účelově vázanou dotaci. Grant ve výši 480 tisíc euro požadoval na údajnou výrobu konzerv. Jedná se o první případ podvádění s evropskými dotacemi, který míří k českým soudům, informovala v pondělí policie.

Článek

Uvolnění dotace, která pochází dílem ze státního rozpočtu a dílem z prostředků EU, je podmíněno předchozím složením vlastních prostředků žadatele. Obviněný podle policie zfalšoval bankovní výpis, aby to vypadalo, že má 20 miliónů korun - na účtu ale bylo 20 tisíc.

"Peníze, které byly na počátku roku 2003 obviněnému poukázány, podle dosavadních zjištění nevydal v souladu se svými projektovými požadavky, ale použil je pro vlastní potřebu a uhrazoval jimi své splatné pohledávky, které s projektem nijak nesouvisely," uvedla policejní mluvčí Lucie Uhlířová.

Ministerstvo pro místní rozvoj přitom žádné pochybení či nedostatky v žádosti Moreva neodhalilo. V případě, že podvodník, který vyláká neprávem peníze z fondů EU, tento závazek nevyrovná, musí peníze EU vrátit stát.

OMLUVA

V článku jsme chybně uvedli, že policie v souvislosti s podvodně vylákanými dotacemi z fondů Evropské unie obvinila občana České republiky.

Původní titulek První Čech obviněn z rozkrádání dotací EU byl nesprávný a nekorektní. Jednalo se o ruského podnikatele.

Za chybu se omlouváme.

Redakce Novinky.cz

V případě prokázání viny hrozí muži 5 až 12 let vězení. Podle policie jde o první objasněný případ tohoto typu trestné činnosti u nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám