Hlavní obsah

Rusko žádá po ČR vydání bývalého vysokého Putinova úředníka. Viní ho ze spiknutí

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ještě před pěti lety patřil v Rusku mezi nejvýše postavené státní úředníky podléhající přímo prezidentu Vladimíru Putinovi. Dnes je Alexandr Alexandrovič Nikolaev psancem, kterého v lednu zadrželi čeští policisté v Karlových Varech na základě mezinárodního zatykače. Skončil ve vazbě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zločinec nebo oběť? Alexandra Nikolaeva přivádí vězeňská eskorta k plzeňskému soudu.

Článek

Krajský soud v Plzni nyní rozhoduje, zda vyhoví žádosti moskevské generální prokuratury, která požádala o vydání 63letého muže k trestnímu řízení pro podezření, že okradl stát o desítky miliónů rublů. Verdikt by měl padnout v polovině července.

Nikolaev vypovídal před senátem ve středu. Do řečniště si vzal bibli, položil na ni ruku a přísahal, že nikdy neměl zločinecké úmysly něco zpronevěřit nebo ukrást.

„Zachraňte mě, nevydávejte Putinovi a pusťte na svobodu,“ žadonil Rus. Stojí si za tím, že jde o vykonstruované obvinění s cílem jej zlikvidovat. „Věřím, že se na těchto nezákonnostech nebudete podílet,“ dodal směrem k soudu.

V Rusku mu hrozí desetiletý žalář.

Zmanipulované výběrové řízení?

Trestnou činnost Nikolaev údajně spáchal v pozici generálního ředitele Federálního státního rozpočtového úřadu při správě pro záležitosti prezidenta Ruské federace. Podvodného jednání se měl dopustit v souvislosti se čtvrtmiliardovou zakázkou na rekonstrukci čekárny a železničního nástupiště určených pro zajištění železniční přepravy ruského prezidenta.

Nikdy jsem neplánoval a neměl v úmyslu zcizit Putinovy peníze
Alexandr Nikolaev

„Ze zištných důvodů k osobnímu obohacení se rozhodl spáchat krádež cizího majetku podvodem, když za tímto účelem se v červenci 2011 zapojil do zločineckého spiknutí s dalšími nezjištěnými osobami z řad vedení soukromé společnosti. Jako předmět trestného útoku zvolili finanční prostředky uvolněné z rozpočtu Ruské federace,“ píše se v zatykači.

Mělo se jednat o zmanipulované výběrové řízení na zhotovitele stavby, předraženou zakázku a nekvalitně provedené práce. Firma, která ji získala, má podle zjištění Práva sídlo v České republice a řídí ji občan Dagestánu.

Nikolaev to odmítá. „Všechna obvinění proti mně jsou falešná. Nikdy jsem neplánoval a neměl v úmyslu zcizit Putinovy peníze. To bych byl blázen,“ prohlásil.

„Žádný svatoušek nejsem, mám spoustu hříchů, ale to, z čeho mě obviňují, jsem nespáchal. Nikdy nedám souhlas s vydáním,“ dodal.

Své obvinění považuje za fantazírování moskevského vyšetřovatele, který dostal úkol z něj udělat podvodníka. „Vzal prostě nějaký trestní spis a jen do něho dopsal moje jméno,“ prohlásil Nikolaev.

Prý je obětí nových represí

Je prý obětí nové vlny represí, která v Rusku propukla. „Putinovi docházejí peníze a začalo tak nové hledání nepřátel národa. Proto jsem se v roce 2014 rozhodl s rodinou odcestovat do Karlových Varů a zůstat tam,“ sdělil soudu Nikolaev.

Tvrdil také, že jeho předchůdce na funkci generálního ředitele skončil ve vyšetřovací vazbě, protože ho chtěl prezident umlčet. „Věděl všechno o jeho soukromém životě, o všech jeho bankovních účtech, znal i detaily z jeho intimního života. Putin se obával, co z toho může vzniknout, a tak se ho raději zbavil,“ tvrdil Nikolaev.

S jeho vydáním do Ruska souhlasil plzeňský krajský žalobce Jiří Komorous. Potvrdil to i před soudem s tím, že předání nestojí nic v cestě. „Je splněna základní podmínka, kterou je oboustranná trestnost. To znamená, že podvodné jednání, kterého se měl vyžádaný dopustit, je trestně postižitelné v obou zemích,“ vysvětlil Komorous.

Doplnil, že obdržel slib ruské strany, že budou obviněnému zajištěna lidská práva.

Předseda senátu Pavel Fait upozornil Nikolaeva, že soud neposuzuje, zda a v jakém rozsahu se dopustil trestné činnosti, ale jestli jsou dány zákonné podmínky pro jeho vydání.

Pátrání po něm nebylo jednoduché, neboť výrazně změnil svoji vizáž
David Schön z policejního prezidia

Rus nabídl kauci, záruku důvěryhodných osob a slíbil, že v případě propuštění z vydávací vazby se bude zdržovat v Karlových Varech, kde má povolen pobyt do roku 2018. Jeho obhájce podal na ministerstvo vnitra žádost o udělení mezinárodní ochrany. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Nikolaeva zatkli detektivové z cíleného pátrání, tzv. lovci lebek, 7. ledna na karlovarském letišti, kde čekal na přílet blízké osoby.

„Informace o možném pobytu hledaného muže v České republice jsme dostali ze zahraničních zdrojů. Pátrání po něm nebylo jednoduché, neboť výrazně změnil svoji vizáž,“ sdělil po úspěšné akci David Schön z policejního prezidia.

Reklama

Výběr článků

Načítám