Hlavní obsah

Roztočil se v případě odsouzení ze SRN nevrátí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud budu znovu nespravedlivě odsouzen, do Česka se už nevrátím, vzkázal včera z Německa Rostislav Roztočil. Z Česka odcestoval poté, co byl před třemi měsíci nepravomocně odsouzen k 13 letům vězení za více než 30 let starou vraždu. Nyní čeká ve svém trvalém bydlišti na odvolací řízení u vrchního soudu, kde chce prostřednictvím své obhájkyně i s pomocí nových svědectví dokázat svou nevinu. Osobně se ho ale zřejmě nezúčastní.

Článek

"Pokud to bude dál jako dosud nespravedlivě vedeno, tak mi nikdo nebude moci nic vyčítat, když se tomu trestu budu vyhýbat," řekl včera Právu v telefonickém rozhovoru Roztočil. Z ČR podle svých slov vycestoval legálně na občanský průkaz, o který si po propuštění z vazby požádal a dostal ho. "Nemůžu se tady zdržovat věčně, musím z něčeho žít a trvalý pobyt mám již 30 let v Německu," uvedl Roztočil.

Na otázku, co by dělal, pokud by neuspěl ani se svým odvoláním u pražského vrchního soudu a byl definitivně odsouzen k několikaletému trestu vězení, Roztočil včera odvětil: "Prohlašuji, že jsem nevinen a věřím ve spravedlnost české justice. Nemůžu být tedy odsouzený. I německá justice je přesvědčená o tom, že můj případ nemůže skončit jinak než zproštěním."

Na poznámku, že se i přes přesvědčení o své nevině může znovu dočkat odsuzujícího verdiktu, Roztočil reagoval tvrzením, že pokud bude rozsudek spravedlivý, trestu se podrobí. "Musí být ale vynesen na základě provedení všech navrhovaných důkazů a opravdu spravedlivě. V opačném případě trest nenastoupím," upozornil.

Kdyby se Roztočil případnému trestu nakonec skutečně vyhnul a zůstal v Německu, Česká republika by na něj vydala eurozatykač. "Na jeho základě by Německo stejně jako před dvěma lety muselo Roztočila zatknout a český soud by poté požádal o jeho opětovné vydání k výkonu trestu," upřesnil Jakub Stadler z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Spoléhá na svědkyni žijící v Itálii

Roztočil však doplnil, že u vrchního soudu věří v úspěch i díky novým důkazům. "Jsme na dobré cestě k získání svědků v náš prospěch, kteří by mohli jasně prokázat mou nevinu," uvedl Roztočil.

Podle informací Práva je pro obhajobu stěžejní nalézt jednu Češku trvale žijící v Itálii, která může údajně určit, kdo byl místo Roztočila organizátorem vraždy egyptského studenta. Roztočil na svůj případ upozornil před dvěma lety, kdy společně s vrahem Romanem Čabradou uprchl z plzeňského vězení Bory.

Z rodné země poprvé nelegálně zmizel v roce 1980, tedy pět let poté, kdy měl údajně zorganizovat vraždu egyptského studenta. Za tu byl již v nepřítomnosti odsouzen v roce 1985 k výjimečnému trestu vězení na 24 let. Později soudy zmírnily svůj verdikt na 19 let. Trestu se nakonec nevyhnul. V roce 2000 ho po opakované návštěvě ČR zatkla na hranicích policie a Roztočil skončil ve vězení.

Po útěku zamířil opět do Německa. Zpátky do republiky se vrátil až v prosinci 2006, kdy středočeský krajský soud rozhodl o obnově jeho procesu.

Když někdejší pražský taxikář a nyní hokejový trenér přistál na ruzyňském letišti, už tam na něj čekala policie a on skončil tentokrát ve vazbě. Z té ho letos v květnu pustil až vrchní soud, podle kterého zůstával Roztočil ve vězení nezákonně.

Reklama

Související články

Soud propustil Roztočila z vazby

Vrchní soud propustil v pátek z vazby Rostislava Roztočila, který je obviněn z vraždy egyptského studenta před 30 lety. Uvedla to TV Nova. Soud rozsudek z roku...

Výběr článků

Načítám