Hlavní obsah

Roztočil podal ústavní stížnost proti své vazbě

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rostislav Roztočil, kterého čeká příští týden nový proces ve čtvrtstoletí starém případu vraždy egyptského studenta, se rozhodl podat ústavní stížnost. Týká se Roztočilova vzetí do vazby poté, kdy mu středočeský krajský soud vloni v prosinci zrušil původní sedmnáctileté vězení za organizování zmíněné vraždy a nařídil ve věci na 5. březen nové líčení.

Článek

Z odsouzeného muže se tehdy stal jen obžalovaný, na kterého se zase musí nahlížet jako na nevinného.

"Dnes jsme odeslali Ústavnímu soudu stížnost mimo jiné proti rozhodnutí obecních soudů o uvalení vazby na pana Roztočila, podle nás je nezákonné. Důvody soudů, že by utekl a že nejsou záruky jeho návratu, nejsou podle nás správné," řekla včera Právu Roztočilova česká advokátka Božena Hokeová.

Připomněla, že neúspěšně nabízela za Roztočila osobní i finanční záruky včetně důvěryhodného člověka. Nesouhlasí také se závěry soudů, že by obžalovaný nechtěl přijít k hlavnímu líčení dobrovolně. Proti tomu prý jednoznačně hovoří Roztočilova ochota být osobně u soudního jednání i za cenu jeho zatčení, což se stalo loni v prosinci. Tehdy se sám dobrovolně vrátil z Německa do Prahy, přestože věděl, že jej policie ještě na letišti zadrží.

V ústavní stížnosti je podle Roztočilovy advokátky také připomínka, že by měl jeho případ začít po zrušení původního verdiktu celý úplně od znovu, tedy od zahájení trestního stíhání, a nikoli až od nového soudního procesu, kdy už je Roztočil v postavení obžalovaného.

Reklama

Související články

Roztočil půjde brzy k výslechu

Ještě koncem října by měl německý soud vyslechnout uprchlého vězně Rostislava Roztočila, který byl zhruba před dvaceti lety v nepřítomnosti odsouzen za vraždu....

Výběr článků

Načítám