Hlavní obsah

Rozsudek v kauze Stoka se odkládá, objevily se další důkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Poslední lednový den se měla uzavřít korupční kauza Stoka, v níž čelí skupina jedenácti lidí v čele s místostarostou radnice Brno-střed Jiřím Švachulou (dříve ANO) obžalobě za ovlivnění zakázek za půl miliardy a získání úplatků ve výši několika desítek milionů korun. Senát brněnského krajského soudu v čele s Jaroslavou Bartošovou ale přinesl do soudní síně nečekanou zprávu: objevily se nové důkazy, rozsudek se tak odkládá.

Soud v kauze StokaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Nové listiny o rozsahu 12 tisíc stran mají konkrétně popisovat některé ze stavebních zakázek, které jsou zmiňovány v obžalobě. Obžalovaní a jejich advokáti, stejně jako státní zástupkyně a zmocněnec městské části Brno-střed, nyní musejí dostat čas se s podklady seznámit. To může vzhledem k rozsahu písemností zabrat i několik týdnů.

Poté, co se všichni novými důkazy proberou, bude muset soud dát všem opět prostor k závěrečným řečem, které přitom v kauze zazněly už na začátku září. Od té doby soud zvažoval všechny důkazy a chystal verdikt.

„Po poslední poradě senátu jsme se rozhodli, že čtyřem obžalovaným může být odňat status spolupracujícího obžalovaného. Všichni obžalovaní mají nyní také ještě šanci, že mohou vstoupit do jednání se státním zastupitelstvím o dohodě o vině a trestu," prohlásila předsedkyně senátu Bartošová.

Brněnská Stoka spěje k rozsudku

Krimi

Státní zastupitelství se při návrhu trestů nijak nedrželo zpátky, pro údajnou hlavu korupční chobotnice Švachulu chce veřejná žalobkyně 14 let vězení, jen o rok méně žádá pro bývalého šéfa investic radnice Brno-střed Petra Liškutina a více než 10 let vězení navrhla i podnikatelům Petru Kaláškovi a Ivanu Trunečkovi.

Bylo chybou mluvit s El-Talabanim, řekl na závěr Stoky obžalovaný Švachula

Krimi

Obžalovaní se rozdělili na dvě skupiny. V čele „zapíračů“ stojí právě Švachula, jenž kategoricky jakoukoli vinu odmítá. Proti tomu ale stojí skupina „přiznávačů“, mezi nimiž hraje prim kontroverzní podnikatel Saman El-Talabani. Právě jeho svědectví přivedlo detektivy na stupu údajným nekalostem.

Obšírným přiznáním coby spolupracující obviněný si chce El-Talabani zajistit nižší trest, což se mu ostatně podařilo už v případu půlmiliardového daňového úniku, na němž se podílel jako jeden z organizátorů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Faltýnek u soudu

Vysoké tresty, které obžalovaným hrozí, vyplývají z toho, že podle obžaloby jednali jako zločinecká organizovaná skupina. Použití tohoto paragrafu o třetinu zvyšuje vrchní hranici trestní sazby, přičemž musí být mimo jiné prokázáno, že skupina měla svoji vnitřní strukturu s vymezenými funkcemi a byla zaměřena na soustavné páchání trestné činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám