Hlavní obsah

Rozsudek v kauze Minařík je v nedohlednu, soudní znalec zemřel

Právo, pko
Brno

Už tak vousatý případ někdejšího agenta komunistické Státní bezpečnosti Pavla Minaříka se znovu o několik měsíců protáhne. Proces u brněnského Krajského soudu totiž musel být odročen na neurčito poté, co zemřel jeden ze znalců. Soud tak nyní musí novému znalci poskytnout dostatečný čas na přípravu nového posudku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Někdejší agent Pavel Minařík u soudu tvrdí, že je nevinný.

Článek

Podle obžaloby je Minařík, který si vydobyl renomé plánováním pumového útoku na Rádio Svobodná Evropa, vinen tím, že měl před 14 lety na Ukrajině za pomocí svých kolegů z někdejší KGB zinscenovat nehodu nákladního auta naloženého optickými vlákny a následně vyžadovat po pojišťovně 41 milionů korun.

Pojišťovna mu ale vyplatila jen 6,5 milionu korun a následoval řetěz sporů o tom, jak vlastně k nehodě došlo.

Obžaloba stojí zejména na výpovědi řidiče náklaďáku Miroslava Valenty. Ten sice několikrát změnil výpověď, naposledy ale u soudu potvrdil, že ho krátce za hranicemi na Ukrajině zastavili Minaříkovi přátelé, vytáhli ho z auta a to posléze zapálili. To u soudu ale popřel exagentův obchodní partner z Ukrajiny, podle kterého řidič zřejmě nezvládl svůj vůz a sjel s ním do příkopu, kde náklaďák následně vzplál.

Krajský soud už v Minaříkově jednání shledal pojišťovací podvod a exšpion dokonce nastoupil do vězení, kde si měl odpykat šestiletý trest, verdikt ale zrušil Nejvyšší soud s tím, že proces nebyl spravedlivý a nectil presumpci neviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám