Hlavní obsah

Rozbité stropy, promočená budova. Vejprty čekají na verdikt statika

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

V ohledání místa a vyšetřování příčiny požáru v domově pro postižené ve Vejprtech, při němž zemřelo osm lidí, stále pokračují policisté a hasiči. Město proto zatím nemohlo stanovit rozsah škod, podle starostky Jitky Gavdunové (ODS) to bude možné zřejmě až ve středu.

BEZ KOMENTÁŘE: Police vyšetřuje příčiny požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

„Vše je v šetření, pokud to dobře půjde, tak teprve tak kolem středy ráno bychom měli znát výsledek, co se vlastně stalo,“ řekla Právu starostka Gavdunová. V domově vyhořela jedna místnost, dvě sousední jsou poškozené. Hasičský zásah si však vyžádal takové nasazení, že to způsobilo mnoho dalších škod.

„Rozbily se stropy, promočená je celá budova, nevíme, jak na tom bude elektroinstalace, jak to bude staticky. Teprve až nás policie pustí dovnitř, můžeme povolat statika a znalce a udělat předběžný odhad,“ doplnila Gavdunová s tím, že škody budou určitě v řádech milionů korun.

Hasiči nepožádali o pomoc německé kolegy, i když jsou přes potok, stěžuje si starostka Vejprt

Krimi

„Kriminálka nás tam zatím nepustila, potřebuji odhadnout, do jaké míry je opravitelná alespoň část budovy, jak je na tom staticky, a od toho se bude odvíjet osud lidí, které jsme provizorně na noc přemístili do ostatních domovů,“ řekl Právu ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček.

Neutíkají. Stojí a neví si rady, popsal hasič záchranu klientů při požáru ve Vejprtech

Krimi

Ten na řešení situace spolupracuje s Ústeckým krajem. „Potřeboval bych zjistit, jestli alespoň spodní patro, kde bydlelo 11 klientů, je opravitelné v reálné době. Pokud by tato varianta platila, tak jsme schopni to vlastními silami zvládnout. Pokud to bude vyžadovat sanaci celého objektu, tak rozhodně musíme využít pomoci kraje, protože nemůžeme provizorium protáhnout třeba na šest týdnů,“ dodal Koláček.

Krajská zdravotní přijala v nemocnicích v Mostě a Chomutově 17 lidí z hořícího objektu, kromě tří už všechny propustila. Jeden z pacientů umístěný v chomutovské nemocnici zůstává ve vážném stavu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah po požáru ve Vejprtech.Video: Aleš Pelikán, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám