Hlavní obsah

Romové trestní oznámení na chlapce z Břeclavi nepodají

Právo, ČTK, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Návrh na potrestání hocha, který si vymyslel napadení Romy, má v rukou státní zastupitelství. Romové nyní návrh na vyšetření zodpovědnosti za nešťastný výrok podávat nebudou. Právu to potvrdil předseda Celostátní asociace Romů ČR Vladimír Galbavý.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Chlapec se svou matkou v nemocnici

Článek

"Bylo to složité jednání, ale nakonec jsme se dohodli. Trestní oznámení nepodáme. Matka i kluk se omluvili. I když to všem nestačilo, necháme na státním zastupitelství, aby samo rozhodlo podle vyhodnocení závěru celé kauzy," řekl Právu v pondělí Galbavý.

Galbavý jednal v Břeclavi s představiteli města i zástupci místní romské komunity. Romové podle něj přijali omluvu matky, vnímají ji kladně, ne všechny ale uspokojila.

"Událost poškodila především břeclavské Romy, proto není divu, že se cítí nejvíc poškozeni. Nakonec jsme se ale dohodli, že zatím nic podávat nebudeme. Požadujeme ale spolupráci a komunikaci s městem a dalšími institucemi, aby byl ve městě pořádek," řekl Galbavý. Pokud by se mělo něco podobného opakovat, pak už by podle něj bylo asi hodně složité emoce udržet.

Hoch se zranil v dubnu při nevydařeném gymnastickém cviku, kdy se patrně předváděl před kamarády. Lékaři mu v nemocnici museli odebrat ledvinu, měl poškozená játra a slezinu. Když jej matka vezla do nemocnice, řekl jí, že jej zbili tři Romové, protože jim nedal cigaretu. Vyšetřování ale prokázalo, že si vše vymyslel. Nepravdivé informace o útočnících vyvolaly protiromské nálady. V Břeclavi demonstrovalo 2000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám