Hlavní obsah

Rok po tragédii: Hasiči zveřejnili nové záběry z nehody pendolina ve Studénce

– Studénka
Právo, ČTK, hon

Přesně po roce od tragické nehody na železničním přejezdu ve Studénce, kterou způsobil řidič polského kamiónu, zveřejnili hasiči videonahrávku ze záchranné akce. Nehoda si vyžádala tři mrtvé a dvanáct zraněných. V současné době se uvažuje o tom, že železniční přejezd bude zrušen a pod důležitým koridorem spojujícím Ostravu se střední Moravou bude vybudován podjezd.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zachraňují cestující z pendolinaVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Řidič kamiónu loni 22. července vezl plechy z Polska do Maďarska. Na železniční přejezd vjel v době, kdy už svítila červená výstražná světla. Na kolejích jej uvěznily závory. Řidič se nepokusil závory prorazit a odstranit tak kamión z kolejí, ale zůstal sedět v kabině. Srážku přežil.

Vlak, který do kamiónu narazil, jel těsně před nehodou rychlostí okolo 160 kilometrů v hodině. Strojvedoucí stihl rychlost snížit na přibližně 140 kilometrů za hodinu. Vlak zastavil zhruba po 500 metrech u nástupiště železniční zastávky, před sebou tlačil trosky kamiónu.

Foto: Drážní inspekce

Pendolino se srazilo s kamiónem

Padesátiletý řidič kamiónu Slawomir Wojciech Sondaj skončil krátce po nehodě ve vazbě. Později byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. Letos v únoru mu soud vyměřil trest osm a půl roku vězení. Kromě vězení mu soud i na deset let zakázal řídit, což však platí jen na území Česka. Verdikt již nabyl právní moci. Jak obžalovaný, tak i státní zástupce se ještě v jednací síni vzdali práva na odvolání. [celá zpráva]

Stačila jim hodina

U nehody zasahovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Jako první na místo dorazila jednotka hasičů ze stanice v Bílovci, a to již za 10 minut po vyhlášení poplachu. Poslední postižený byl z trosek vlaku vyproštěn ve velmi krátké době - za 1 hodinu a 8 minut po započetí vyprošťovacích prací.

BEZ KOMENTÁŘE: Srážka kamiónu s pendolinem ve StudénceVideo: Aleš Honus, Právo

„Trosky kamiónu a převáženého nákladu se nacházely až do vzdálenosti 530 m od železničního přejezdu. Následkem střetu také začala hořet nafta z havarovaného kamiónu. Celkem bylo během zásahu zachráněno 15 osob. Z nich byli tři lidé složitě vyprošťováni pomocí hydraulických nástrojů a 12 osob bylo vyneseno,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči také evakuovali 107 nezraněných cestujících do čekárny hlavní drážní budovy, zapojili se do evidence a kontroly zdravotního stavu. Pomocí termokamery a dalšího speciálního vybavení prozkoumávali vlak pro vyloučení výskytu dalších zaklíněných osob v silně poškozené části pendolina.

Celkem se na řešení této mimořádné události podílelo 65 zasahujících hasičů, 27 zdravotnických záchranářů a 115 příslušníků Policie ČR, zásah trval nepřetržitě 15 hodin 20 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám