Hlavní obsah

Rok a půl staré úmrtí novorozence policisté překvalifikovali na vraždu

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Na vraždu překvalifikovali kriminalisté úmrtí novorozence, které se odehrálo v říjnu 2014 v Přerově. Osmadvacetiletou ženu, která pochází ze Slovenska, původně podezírali, že smrt dítěte zavinila z nedbalosti. Novináře o tom v pátek informoval šéf odboru obecné kriminality olomoucké krajské policie Martin Nasswettr.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování podle něj bylo složité, podezřelé však bylo už to, že ženě v minulosti zemřely ještě další dvě malé děti. Jedno zhruba 1,5 roku před událostí v Přerově, jeho smrt byla tehdy uzavřena jako syndrom náhlého úmrtí, další několikaměsíční potomek zemřel zhruba před deseti lety na Slovensku.

Před soudem, který začne pravděpodobně v březnu, se bude žena zpovídat jen ze smrti posledního z dětí. Hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Stíhána je na svobodě.

„Vyšetřování, jak to bývá u úmrtí malých dětí běžné, bylo velmi složité, spolupracovat jsme museli s lékaři i psychology,“ uvedl Nasswettr. „Na základě znaleckých zkoumání i toho, jak se žena vyjadřovala, sílilo podezření,“ konstatoval náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Dalimil Sypták.

Prověřovali další úmrtí

Matka deklarovala, že za smrtí dítěte je syndrom náhlého úmrtí. „Nad tímto případem jsme dlouho bádali, už s ohledem na dřívější úmrtí dětí ženy. Díky pečlivé práci a vnímavosti soudních lékařů jsme došli k závěru, že se obžalovaná dopustila vraždy,“ zdůraznil Nasswettr s tím, že podle znaleckých posudků zemřelo dítě v důsledku udušení. „Motiv jednání ženy je nejasný,“ poznamenal Nasswettr.

K nejstaršímu případu úmrtí ženina dítěte, uzavřenému jako syndrom náhlého úmrtí, se policisté již nedostali. Prověřovali však úmrtí, k němuž došlo 1,5 roku před posledním případem.

„Byly tam tehdy zjevné stopy po zánětu plic. U novorozenců je přitom těžké určit, zda došlo k dušení v důsledku zánětu plic či k dušení samotnému,“ dodal kriminalista. Podle policistů žena kromě dětí, které zemřely tragicky, přivedla na svět i další, které s ní nežijí ve společné domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám