Hlavní obsah

Rodině Anny a Ondřeje hrozí roky vězení

Právo, lh, hyp
PRAHA

Rodině pohřešované Anny a Ondřeje hrozí roky vězení a pokuty. V případě Anny za to, že její existenci roky nehlásili úřadům. Za týrání Ondřeje pak členům rodiny může soud vyměřit až osm let vězní.

Článek

Odborníky i veřejnost na případu Aničky zaráží nejvíce to, že se může objevit třináctiletá dívka bez jakýchkoliv dokladů. A také to, že zřejmě nikdy nechodila do školy ani k lékaři.

"Pokud Aničku neposílala do školy ani babička, ani potom její vnučka, může se jednat o trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže. Jestliže s nimi žila ve společné domácnosti další osoba, tak ta se dopouštěla spolupachatelství," řekl Právu advokát Jiří Teryngel.

V základní sazbě může být pachateli za tento trestný čin uložen trest odnětí svobody až na dva roky. Pokud však dochází k páchání trestné činnosti po delší dobu (v řádu několika měsíců a déle), hrozí pachateli trest odnětí svobody až v délce pěti let. Otázkou je, jestli je takových dětí na území České republiky více. "Pokud by bylo něco takového možné v širším měřítku, znamená to, že je tady možné obchodovat s dětmi jako na běžícím pásu," řekl Právu advokát Josef Lžičař.

Pokuty za desítky tisíc

Štěpán Černoušek z ministerstva práce a sociálních věcí upozornil, že ten, kdo se v rodině Mauerových o Annu staral, měl povinnost vše nahlásit orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Svěření dítěte do péče musí poté schválit soud.

Podle rodiny se dívky ujala jejich babička Klára Mauerové v roce 1997, poslední tři roky se o ni starala Klára a Kateřina ji vyučovala.

"Pokud není povinnost oznámit přijetí dítěte do péče bez rozhodnutí soudu splněna, dopouštějí se osoby pečující o dítě přestupku, za který jim může být uložena pokuta až do výše 50 000 korun," pokračoval Černoušek.

Anna není s největší pravděpodobností ani očkována. V tomto případě hrozí Kláře Mauerové pokuta až ve výši 10 tisíc korun. Pokud se tato skutečnost potvrdí, hrozí podle ČTK pěstounům správní řízení a až desetitisícová pokuta.

Soudkyně mlčí

O svěření Anny do péče Kláry Mauerové rozhodoval soud až letos v březnu. Soudkyně Jaroslava Rezová uvěřila rodinné verzi, že jde o dítě narkomanky. Na dotaz, zda o objevení dítěte bez identity informovala policii, ani ona, ani nikdo jiný nechtěl odpovědět. Stejně tak jako na možnost, zda soudkyně v tomto případě nechybovala.

Ministerstvo spravedlnosti reagovalo, že se jich to netýká. Rezové nadřízený Roman Kiš se zase omluvil s odkazem na informační embargo uvalené policií.

Co hrozí rodině v případě Ondřeje?

Z týrání malého Ondřeje je dosud obviněna jen matka Klára Mauerová, za což jí hrozí osm let vězení. Z Ondřejovy výpovědi vyplývá, že o jeho útrapách věděli i další lidé a nic neoznámili. Rodina se vězení bát nemusí.

"Pokud se na týrání podílela i další osoba, může být obviněna ze spolupachatelství. Pokud to jen věděla a je v příbuzenském vztahu, neplatí pro ni oznamovací povinnost. Jestli to tedy sestra obviněné věděla a neoznámila, tak jí trest nehrozí," řekl Právu advokát Jiří Teryngel. Není také vyloučeno, že na týrání navazovaly další zločiny, spekuluje se například o zneužívání dítěte. Tyto verze se prošetřují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám