Hlavní obsah

Rodina bratra lihového bosse Březiny složila 15 miliónů na kauci

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Bratr údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny Tomáš má velkou šanci, že bude propuštěn z vazby. Jeho rodina složila kauci 15 miliónů korun. Jde o částku, kterou Krajský soud v Olomouci soud považoval za přijatelnou záruku pro jeho možné propuštění z vazby na svobodu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tomáš Březina (vpopředí) a jeho bratr Radek

Článek

„Peníze byly podle našich informací složeny dnes (v úterý - pozn. red.) dopoledne,“ uvedla pracovnice trestního oddělení krajského soudu. Na středu je podle ní nařízeno neveřejné jednání, kde bude rozhodováno o vazbě.

Tomáš Březina je ve vazbě kvůli obavě z útěku. Jeho rodina minulé pondělí u soudu původně nabídla kauci sedm miliónů korun. Podle soudce Eduarda Ondráška však tato záruka nebyla dostatečná. Navrhl jako přijatelnou peněžitou záruku 15 miliónů korun.

Vzhledem k jeho vyjádření je pravděpodobné, že rozhodování o vazbě bude jen formalitou. K osobě Tomáše Březiny Ondrášek minulý týden uvedl: „Snaží se napomoci odkrytí trestné činnosti. Soud dospěl k závěru, že přijetí záruky 15 miliónů korun je dostatečné. Nic nebrání tomu, aby na takovou záruku byl propuštěn. Soud je připraven záruku přijmout.“

Žalobce není proti propuštění  

Proti propuštění Březiny navíc nic nenamítá ani státní zástupce Miroslav Stoklásek. Jedním z důvodů je to, že Tomáš Březina v souvisejícím trestním řízení s takzvanou lihovou mafií spolupracuje.

Ve vazbě je společně se svým bratrem Radkem kvůli kauze ukrytých barelů nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik na nelegálním lihu byl vyčíslen téměř na půl miliardy korun. Soud projednávání kauzy odročil na 7. až 11. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám