Hlavní obsah

Rodiče zavražděné dívky bojují za vyšší tresty pro vrahy

Novinky, Petr Pokorný
TÁBOR

16. května tomu bude rok, kdy byla mezi Pískem a Strakonicemi brutálně zavražděna šestnáctiletá Jana Štěpánková, studentka písecké obchodní akademie, která se vracela ze školy domů do Strakonic autostopem. Její rodiče nyní žádají pro vraha doživotí a pro jemu podobné mnohem přísnější tresty.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Pod petici, jejíž text Štěpánkovi zaslali prezidentu republiky Václavu Klausovi, ministru spravedlnosti Pavlu Rychetskému, Radě vlády České republiky pro lidská práva a parlamentu, se už podepsalo téměř třináct tisíc lidí.

"Žádáme nejpřísnější tresty pro pachatele brutálních vražd. Každé zabití člověka je definitivní a výjimečné a zasluhuje si proto výjimečný trest. V posledních letech se bohužel věnuje větší pozornost ochraně práv pachatelů zločinů, než právům obětí a jejich blízkých. Naší dceři její právo na život už nevrátí nikdo, ani vaše instituce, může však tvorbou zákonů zajistit, aby pachatelé byli trestáni přísněji a svůj trest vykonávali v přísnějších podmínkách, čímž by se částečně snížil počet těch, kteří své zločiny opakují, a jejichž brutalita se stupňuje," uvádí se v petici, jejímž cílem má být změna trestního zákona a trestního řádu.

Podezřelý před vraždou znásilnil jinou dívku

Šestnáctiletá Jana Štěpánková byla naposled spatřena loni 16. května kolem 14. hodiny v Burgetově ulici v Písku, kde stála na stopu. Svědkové potvrdili, že nastoupila do osobního vozu, který odjel směrem na Strakonice. Zhruba o měsíc později objevil její tělo ve značném stádiu rozkladu houbař v lese u Vítkova na Prachaticku. "Zda byla před smrtí znásilněna, se lékařům vzhledem ke stavu těla nepodařilo zjistit," uvedla mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

Z vraždy Jany Štěpánkové je obžalován pětadvacetiletý Pavel Záruba z Protivína, který si v současné době odpykává trest za znásilnění jiné dívky. Rodiče zavražděné studentky v této souvislosti upozorňují na to, že pokud by Zárubu vzal soud za už zmíněný sexuálně motivovaný násilný trestný čin do vazby, jejich dcera by pravděpodobně mohla stále žít.

Případem vraždy, jejíž spáchání Záruba stále popírá, se začne v pondělí 28. dubna zabývat Krajský soud v Táboře.

Rodiče: nechceme, aby další skončily jako naše dcera

"Jde nám o to, aby vrah už nikdy neměl možnost tak strašlivý čin zopakovat. Nechceme, aby další dívky skončily jako naše dcera - s rozbitou lebkou, probodnutým srdcem a zlámaným vazem, ukrytá pod plechem. Tomu může zabránit jen výjimečný trest - doživotí," řekl otec oběti Jan Štěpánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám