Hlavní obsah

Rodiče Vietnamce, který zemřel po zásahu policie, žádají 100 miliónů

Brno

Soud se začne příští týden zabývat dvěma žalobami, v nichž se rodiče Vietnamce, který zemřel v lednu 2009 po brutálním policejním zásahu v Brně, domáhají vyplacení odškodného celkem sto miliónů korun. Otec i matka žalují stát, který je zastoupený ministerstvem vnitra, samostatně. Žaloby jsou shodné.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Josef Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš čekají na verdikt soudu.

Článek

Jako pozůstalí požadují náhradu utrpěné psychické újmy, která vznikla kvůli nesprávnému postupu policie. Informovala mluvčí Městského soudu v Brně, kde se budou oba procesy konat, Gabriela Stočková.

Kdy by mohl padnout verdikt, to si zatím nikdo netroufl odhadnout. Případ Vietnamce je často zmiňován jako příklad policejní brutality v republice. Incident se stal 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v Körnerově ulici.

Trojice policistů prověřovala oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie seděl muž v křesle. Zásah i přesto vyvrcholil bitím Vietnamce, do kterého se kromě policisty Josefa Srnského údajně z vlastní iniciativy zapojila i sousedka. Podle obžaloby se zeptala, zda si "může kopnout". Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele. Stěžoval si na zdravotní potíže. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Srnský stráví za útok deset let za mřížemi. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali po třech letech nepodmíněně. Policisté patřili do kontroverzního týmu Delta. Obvinění označili za vykonstruované, bití popřeli, stejně jako Slavíčková. Všichni poukazovali na nedostatek důkazů.

Obžaloba prakticky stála na jedné svědecké výpovědi. Kauzou se zabýval brněnský krajský soud, pak olomoucký vrchní soud a následně skončila u Nejvyššího soudu. Ten verdikt potvrdil, neuznal tak námitky odsouzených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám