Hlavní obsah

Rodiče nechali syna hladovět a bili ho, když chtěl zpátky do děcáku, tvrdí obžaloba

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Před soudem skončí rodiče šestiletého chlapce z Klatovska, kteří podle policie se synem krutě zacházeli. Původně potomka dali do dětského domova, protože se o něj nemohli starat, pak si ho ale vzali na prázdniny a dítě podle obžaloby trápili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Podali jsme obžalobu pro přečin týrání svěřené osoby na 35letou ženu a o sedm let staršího muže,“ potvrdila ve středu Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová. Ve vězení tak mohou obvinění rodiče skončit až na pět let.

Když byly chlapci dva roky, rodiče ho nechali umístit do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc s tím, že se dostali do složité situace a nedokážou se o něj postarat. Loni v létě si ho vzali zpět k sobě na prázdniny.

Místo láskyplného přijetí se stal nechtěným břemenem a podle toho také chování rodičů vypadalo. Doma zůstával jen o chlebu a vodě. Když matku i otce prosil o to, aby se mohl vrátit zpátky do dětského domova, dostal výprask.

Matka týrala malého syna, pomoc si našel sám

Krimi

„Bili ho plácačkou na mouchy nebo páskem několikrát denně za to, že si stýskal po dětském domově nebo neuposlechl nějaký jejich příkaz. Zároveň mu v té době neposkytovali dostatečnou výživu. Jejich bezcitné a kruté zacházení zcela zbytečně působilo dítěti fyzickou bolest a psychické utrpění,“ stojí v obvinění.

To vše se odehrávalo téměř měsíc, než sama matka syna do domova vrátila ještě před koncem povoleného pobytu v rodině. Chlapec byl po příjezdu do domova samá modřina od hlavy až k patě. Vychovatelky jej nechaly prohlédnout lékařkou, která zalarmovala policii.

Rodiče bili syna za to, že chtěl zpátky do děcáku

Krimi

Rodiče nejprve tvrdili, že si podlitiny způsobil syn sám svou nemotorností. Později nějakou tu ránu na zadek připustili s tím, že šlo o výchovný prostředek, protože prý syn po sobě neuklízel. Matka dokonce přiznala, že syna nahého sprchovali studenou vodou.

„Nic neříkal, pořád jen plakal. Někdy začal i hlasitě vřískat, to už mi ujely nervy. Plácla jsem ho několikrát přes zadek, ale nepomáhalo to, brečel stále víc. Tak jsem vzala pásek,“ vypověděla matka.

Soudní lékař potvrdil, že zranění chlapce byla způsobena opakovaným a intenzivním bitím. „Některé podlitiny vznikly opakovanými údery páskem a tyčovitým předmětem, a to značnou silou. Nepochybně také docházelo k úderům do míst zasažených již předchozími ranami, kdy tyto následné údery vyvolávaly mnohonásobně vyšší bolest,“ napsal lékař v posudku.

Brazilští rodiče zamykali své děti do klece, nechtěli být rušeni při práci

Zahraniční

Sám chlapec se vychovatelkám svěřil, že se mu u rodičů nelíbilo. „Stýskalo se mi po tetách. Když jsem to řekl, dostal jsem od mámy nebo táty páskem. Bylo to hodněkrát,“ uvedl později policistům.

Podle znalce je jeho výpověď věrohodná. „Žádné její záměrné zkreslování či motiv msty se znaleckým zkoumáním nepotvrdilo. Intelektové schopnosti chlapce se pohybují na hranici lehké mentální retardace a vykazuje také známky hyperaktivity,“ uvedl znalec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám