Hlavní obsah

Rodiče exšéfa Úřadu vlády chtějí milióny zabavené při razii. Soud chce důkaz, že jsou jejich

Novinky, bad
Praha

Žalobou na stát o tři a půl miliónu korun se začal ve středu zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Tu podali rodiče bývalého šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula. Peníze zabavené z trezoru jeho kanceláře při policejní razii v roce 2013 jsou údajně jejich a žalobou se domáhají jejich vydání. Soud ve středu uložil žalobcům, aby prokázali, že peníze jsou jejich, a okolnosti toho, jak se dostaly na Úřad vlády. Líčení bylo odloženo na říjen.

Právní zástupce manželů Poulových Vladimír Řičica k žaloběVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Bohumil a Marie Poulovi se domáhají 3,5 miliónu korun, které měli údajně uložené u svého syna Lubomíra v trezorech v jeho kanceláři na Úřadu vlády. Podle Poulových šlo o úspory určené pro jejich syna Bohumila, který žije v USA. „Měli jsme zájem, aby peníze byly bezpečně uloženy. Náš syn nás ujistil, že má tyto možnosti,“ uvedli Poulovi v čestném prohlášení zaslaném na Úřad vlády.

Jiný důkaz, že peníze jsou jejich, zatím nedodali. Soudkyně Miroslava Švarcová uložila právnímu zástupci Poulových Vladimíru Řičicovi, aby do měsíce doložil, z čeho manželé dovozují vlastnictví částky, kdy je předali synovi, kdy je ten odnesl do úřadu a kdy nahlásil svému nadřízenému vnesení částky tří a půl miliónu korun na pracoviště a její úschovu v trezoru. Jinak podle soudkyně Poulovi neunesou břemeno tvrzení o jejich vlastnictví.

Soud proto bude pokračovat počátkem října.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Poul

Peníze zabavila policie při razii na úřadu v roce 2013, během které zadržela jak Poula, tak i tehdejší ředitelku kabinetu předsedy vlády Petra Nečase Janu Nagyovou (nyní Nečasovou). Policie ale nezjistila, že by milióny pocházely z kriminální činnosti, a proto je vrátila zpět na Úřad vlády.

„Ing. Poul uložením finančních prostředků porušil pracovní řád úřadu, který sám tehdy podepsal. Postup nebyl v souladu s interními předpisy,“ uvedla ve středu Milena Kadlecová z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kadlecová má za to, že by soud měl žalobu zamítnout, protože stát nemá vlastnictví peněz Poulovými za prokázané. „V dané věci považujeme postup za zcela nestandardní,“ podotkla Kadlecová.

Lubomír Poul se jinou žalobou domáhal vydání zhruba 250 tisíc korun, které mu byly zabaveny při stejné razii, rovněž z trezoru na Úřadu vlády. Soud ji ale letos koncem června zamítl s tím, že Poul nijak neprokázal, že by byly jeho.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám