Hlavní obsah

Rittigovým advokátům se nepodařilo zrušit Janečkův protikorupční fond

Novinky, bad
Praha

Nadační fond pro boj proti korupci (NFPK), který založil matematik Karel Janeček, obhájil před soudem svoji existenci. Tu napadla přede dvěma lety advokátní kancelář MSB, když podala k soudu návrh na zrušení fondu. Boj proti korupci podle ní nenaplňuje podstatu obecně prospěšného cíle. Přede dvěma lety návrh ale pražský městský soud zamítl a odvolací senát Vrchního soudu toto usnesení ve středu potvrdil.

Foto: Archiv Karla Janečka

Jeden ze zakladatelů Národního fondu proti korupci Karel Janeček

Článek

„Odvolací senát nepochybuje, že boj proti korupci je účelem a cílem společensky užitečným. NFPK plní účel, ke kterému byl zřízen,“ uvedl předseda odvolacího senátu David Bokr s tím, že se zcela ztotožňuje s názorem soudu prvního stupně. Podle Bokra je návrh na zrušení fondu až krajním prostředkem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle právní zástupkyně MSB Legal Ivy Hlaváčové fond svou faktickou činností nenaplňuje účel boje proti korupci. „Podpora boje proti korupci nemůže spočívat v tom, že soukromý subjekt provádí vlastní vyšetřování a používá sledování,“ prohlásila Hlaváčová a žádala usnesení městského soudu zrušit.

S tím ale NFPK nemohl souhlasit. „My jako fond jsme nikdy nic nevyšetřovali. Fungovali jsme na základě analýzy získaných informací z veřejných zdrojů. Nikoho jsme nesledovali, nikoho jsme neodposlouchávali, koneckonců nám to zakazuje zákon,“ bránil se tvrzení Hlaváčové ředitel fondu Petr Soukenka.

Fond nemíří jen proti MSB Legal

NFPK podle MSB Legal porušuje zákon o nadacích, protože faktická činnost je v rozporu s účelem založení nadačního fondu. Fond prý poškozuje cizí práva, uvádí neověřené informace na základě nezákonně získaných důkazů. O MSB Legal prý šíří nepravdivé a hrubě zkreslené informace a účelově poškozuje soukromé osoby veřejnými vystoupením, kdy se nemůže dotyčný bránit.

„Není pravda, že byl NFPK založen za účelem dehonestace navrhovatele (MSB Legal) nebo jeho klientů. Fond má desítky jiných případů,“ řekl právní zástupce NFPK Petr Kočí, podle kterého stíhání klientů není důsledkem založení fondu, ale jejich případného protiprávního jednání. „Advokátní kancelář MSB Legal našemu fondu vyčetla, že jeho činnost je zaměřená pouze proti ní a jejím klientům,“ uvedl v minulosti Jan Kraus, jeden ze zakladatelů Nadačního fondu proti korupci.

MSB Legal je pražská advokátní kancelář, která zastupuje například lobbistu Ivo Rittiga nebo podnikatele Radovana Krejčíře.

Protikorupční fond založili skoro před pěti lety miliardář Karel Janeček, pivovarník Stanislav Bernard a herec Jan Kraus. Mezi kauzy, na které fond upozornil, patří například údajné vyvádění peněz z firmy Oleo Chemical, „jízdenková kauza“ pražského dopravního podniku (v obou figuruje Rittig) nebo případ údajné korupce v Nemocnici Na Homolce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám