Hlavní obsah

Říkal mi Pipinko, prohlásil u soudu údajně znásilněný vězeň na adresu pachatele

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Znásilnil jedenáctkrát soudně trestaný Robert Lakatoš (31) spoluvězně v pardubické věznici? Nebo je obvinění jen snahou zbavit se spoluvězně, který byl dominantní a šikanoval ostatní? Na tuto otázku musí odpovědět Krajský soud v Hradci Králové, kde v pondělí začalo hlavní líčení. K pěti znásilněním mělo podle spisu dojít v blíže neupřesněné dny letos v dubnu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný recidivista Robert Lakatoš

Článek

„Vždy v době od 23 do 24 hodin, jednak na WC a jednak v umývárně ubytovny odsouzených ve Věznici Pardubice, přiměl pod pohrůžkou zbití (...) poškozeného, aby mu rukou třel penis a sál mu ho ústy až do vyvrcholení,“ mimo jiné uvedl v žalobě státní zástupce.

Lakatoš v úvodu soudu řekl, že se cítí nevinný, a odmítl, že by mezi ním a poškozeným došlo k sexuálnímu kontaktu. „Přišel jsem na ten oddíl a s poškozeným jsme byli kamarádi. Kupoval mi zmrzliny, myslel jsem, že se chce kamarádit, ale on mi nadbíhal. Chtěl, abych mu udělal piercing do penisu, ale z toho sešlo. Pak jsem zjistil, že je pedofil, odsouzený za děti a přestal jsem se s ním bavit. Tohle neuznávám, jsem otec,“ ohradil se proti přednesené obžalobě a dodal, že jde o komplot.

Věděl, že jsem homosexuál, že mám přítele, měl stále nějaké narážky, začal na mne vyplazovat jazyk.
poškozený

Upozornil, že je olašský Rom a ti homosexualitu odmítají. „Snažili se mne dostat z jejich oddělení,“ zamyslel se negramotný Lakatoš, jehož jediným příjmem je invalidní důchod, k němuž si přilepšoval krádežemi v pražských hotelech. Za to si odpykává trest, v současné době v liberecké věznici. Na svobodu by se měl dostat v květnu 2017. Nově mu za znásilnění hrozí dalších až 12 let vězení.

Bájný lhář

„Já nejsem na tyto věci, já jsem na ženský. Já jsem z toho úplně psychicky hotovej, co si na mne dokázal vymyslet,“ řekl a vyloučil, že by poškozenému vyhrožoval. Ten prý žije v bájích a má bujnou fantazii. Tato slova částečně potvrzuje i znalecký posudek na poškozeného z předchozích soudních líčení, kde u něho byla diagnostikována nejen pedofilní homosexualita se zaměřením na dospívající chlapce, ale byla u něho popsána také bájivá lhavost. U hradeckého soudu však zmínil i tak intimní detaily, které nejsou běžně zjistitelné. Například na kterém místě penisu má obžalovaný aplikovaný piercing.

„V prosinci 2014 byl obžalovaný přemístěn do pardubické věznice. Od počátku mi říkal Pipinko. Věděl, že jsem homosexuál, že mám přítele, měl stále nějaké narážky, začal na mne vyplazovat jazyk. To se stupňovalo, až jsem jednou ve večerních hodinách šel na záchod. On šel taky, začal mi vyhrožovat, že to chce, a pokud to neudělám, že mne zbije, že mi udělá na oddíle peklo,“ řekl poškozený, který se sám charakterizuje jako člověk, jenž se bojí lidí, je naivní a vždy měl problémy s okolím, které se mu smálo.

Kvůli obavám ze msty proto ani jeho výpověď neprobíhala standardním způsobem. „Na žádost poškozeného, který má z obžalovaného a jeho rodiny strach, a protože existuje obava, že by svědek v přítomnosti obžalovaného nevypovídal pravdu, se jeho výpověď uskutečnila prostřednictvím videokonference,“ vysvětlil předseda senátu Miroslav Veselský, proč teprve potřetí v historii hradeckého soudu přistoupili k tomuto způsobu výpovědi.

Reklama

Výběr článků

Načítám