Hlavní obsah

Řídil opilý a dal vyměnit krev. Už je zase primářem

Právo, Patrik Biskup
Sušice
Aktualizováno

Na krku má obžalobu za podvod s krví a ještě na konci loňského roku trpěl podle svého právníka vážnými psychickými problémy. Přesto minulý měsíc nastoupil na místo primáře a vedoucího chirurgického oddělení v nemocnici v Sušici.

Foto: kravecrallye.cz

Michal Kravec jezdí rallye.

Článek

Podle státního zástupce měl pětačtyřicetiletý Michal Kravec přede dvěma lety jako tehdejší primář nemocnice v Domažlicích nařídit zdravotní sestře odebrat krev hospitalizovanému pacientovi, kterou pak vydával za svoji, aby se vyhnul postihu za řízení v opilosti.

„I kdyby soud vinu potvrdil, tak z mého pohledu se jednalo maximálně o osobní selhání. A jestli bude jediné za celý život, tak kdo ho neměl,“ reagoval Vladimír Sloup z vedení sušické nemocnice, kterou od loňského října provozuje soukromá zdravotnická skupina Nemos.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Sloupa jedno osobnostní selhání, pokud se nebude opakovat, není překážkou, aby takového člověka nemohli zaměstnat.

„Navíc to neohrozilo žádného pacienta nebo člověka,“ upozornil Sloup. Zapomenuty jsou i Kravcovy deprese.

„Byl uznán práce schopným,“ dodal Sloup.

K soudu nechodí

Ve funkci přednosty chirurgie Kravec vystřídal Rudolfa Voldřicha. Personální změnu zdůvodnil jednatel společnosti Nemos David Soukup v prohlášení na webových stránkách nemocnice: „Je realizována s cílem zajistit další perspektivu chirurgického oddělení směrem k jeho personální stabilizaci a dalšímu rozvoji.“

Kravec na první soudní jednání loni v listopadu nedorazil. „Je ve velmi špatném psychickém stavu,“ omlouval tenkrát svého klienta advokát Jakub Drábek.

Stejně dopadlo i soudní jednání ve čtvrtek. Kravec k soudu znovu nepřišel. „Pět minut před zahájením hlavního líčení jsem obdržel omluvu a špatně čitelnou neschopenku. Podle lékaře, který ji vystavil, trpí obžalovaný závažnými zdravotními problémy, které mu brání být přítomen jednání,“ sdělil soudce Milan Andrle. V této souvislosti upozornil Kravcova advokáta, že jeho klient podruhé zmařil jednání, a příště tak soud zváží opatření k zajištění přítomnosti obžalovaného. 

Zatímco za přestupek spojený s alkoholem za volantem by Kravec dostal maximálně desetitisícovou pokutu a půl roku by nesměl řídit, teď mu za přečin poškození cizích práv hrozí dva roky vězení a zákaz výkonu povolání.

Nařídil výměnu

Kravce stavěli policisté v noci z 20. na 21. února 2014 v Mánesově ulici a při dechové zkoušce mu naměřili půl promile alkoholu. „Řidič nám poté oznámil, že je primářem a že ho volají do nemocnice k akutnímu zákroku u pacienta v ohrožení života,“ vypověděl před soudem policista Jiří Jansa s tím, že ho tam s kolegou odvezli.

Asi po deseti minutách primář vykoukl ze dveří a divil se, že jsme stále tady
policista

Podle něho si Kravec v nemocnici oblékl bílý plášť a odešel na operační sál. „Řekl, že tam za ním nesmíme, a tak jsme zůstali před dveřmi s tím, že kolega se snažil zjistit, zda na sále skutečně probíhá nějaká operace, neboť se nám nelíbilo, že by měl lékař provádět zákrok pod vlivem alkoholu. Asi po deseti minutách primář vykoukl ze dveří a divil se, že jsme stále tady,“ pokračoval policista.

Po asi hodině a půl přišel za policisty zástupce ředitelky nemocnice s tím, že doktor Kravec s nimi bude spolupracovat.

„Opakovaně se podrobil dechové zkoušce, která byla opět pozitivní, a pak jsme ho převezli na obvodní oddělení k dalším vyšetřovacím úkonům. Tam sám sdělil, že chce krevní zkoušku, kterou předtím odmítal,“ řekl dále Jansa.

Proto policisté odvezli Kravce zpět do nemocnice, kde mu sestra na chirurgické ambulanci odebrala krev. „Nesledoval jsem, co se s krví děje. Sestra nám pak dala obálku se zkumavkou s krví označenou jménem,“ uzavřel policista.

Nařídil staniční sestře, aby krev pacienta zaměnila s jeho krví, kterou mu odebrala pro zjištění alkoholu v krvi
státní zástupce

Podle žalobce primář přikázal zdravotní lůžkové sestře, aby odebrala krev jednomu z pacientů, aniž by k tomu byl jakýkoli důvod.

„Následně nařídil staniční sestře, aby krev pacienta zaměnila s jeho krví, kterou mu odebrala pro zjištění alkoholu v krvi,“ uvedl státní zástupce.

Staniční sestra Věra Karbanová u soudu přiznala, že zkumavky vyměnila. „Primář to po mně chtěl, věděla jsem, že když to neudělám, tak letím z práce,“ uvedla Karbanová s tím, že později, když případ začala vyšetřovat policie, si ji Kravec zavolal do kanceláře.

„Řekl mi, že na mě spoléhá a že se mi bude revanšovat,“ prohlásila sestra. Za své jednání se stydí. „Beru to jako osobní selhání po psychickém nátlaku,“ dodala.

Jelikož krev pacienta, kterou Kravec vydával za svoji, neobsahovala žádné množství alkoholu, správní orgán přestupkové řízení proti němu odložil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám