Hlavní obsah

Řidičova nahrávka usvědčila policisty ze zmanipulování důkazů

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Nebýt tajné nahrávky, kterou si Rostislav Senjuk pořídil během jednání se dvěma policisty při řešení dopravního přestupku, musel by zaplatit pokutu nejméně 20 tisíc korun a minimálně na dva roky by přišel o řidičák. Audiozáznam totiž vyvrátil tvrzení strážců zákona, že 53letý řidič odmítl opakovanou dechovou zkoušku a odběr krve. Chtěli si tím zřejmě zachránit kůži kvůli vlastnímu pochybení.

Foto: Profimedia.cz

Muž se ohrazoval proti tomu, jak policisté popisovali jeho přístup k provedení dechové zkoušky.

Článek

Za manipulaci s důkazy oba příslušníky dopravního inspektorátu policejního ředitelství Plzeň-venkov obvinili detektivové z Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Je proti nim zahájeno trestní stíhání pro zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekl Právu státní zástupce Jiří Richtr, který dohlíží na vyšetřování případu. Soud je může za to poslat až na rok do vězení.

Policisté zastavili Senjuka letos v dubnu na jižním Plzeňsku. Dali mu dýchnout a přístroj ukázal přestupkové množství alkoholu. Dechovou zkoušku pak ještě jednou zopakovali, a když byla opět pozitivní, zadrželi mu řidičák a odjeli. Na služebně pak při sepsání oznámení o přestupku zjistili, že hodnoty mezi prvním a druhým nadýcháním se lišily o více než deset procent. V takovém případě bylo jejich povinností provést ještě třetí dechovou zkoušku.

Byli to mladí policisté, myslím si, že tohle neměli ze své hlavy
Rostislav Senjuk

„Policisté tvrdili, že k tomu řidiče vyzvali, ale ten ji odmítl, stejně jako podrobit se lékařskému vyšetření.

Naproti tomu řidič předložil nahrávku, na jejímž základě tvrdí, že pokud nikde není slyšet výzva k třetí dechové zkoušce ani jeho vyjádření, že se odmítá podrobit lékařskému vyšetření, tak policisté nehovoří pravdu a k ničemu takovému nedošlo,“ doplnil žalobce.

Podle něho újma způsobená řidiči spočívá v tom, že pokud by odmítl dechovou zkoušku a lékařské vyšetření, jsou sankce daleko tvrdší, než jaké mu ve skutečnosti hrozily za jízdu pod vlivem alkoholu z naměřené hodnoty.

Podal trestní oznámení

Že na něho policisté šijí boudu, zjistil Senjuk, když se mu podařilo nahlédnout do přestupkového spisu. „V tu chvíli mne popadl takový vztek, že jsem skončil s vysokým tlakem ve špitále,“ řekl Senjuk.

„Pak jsem podal trestní oznámení, byl jsem fakt hodně naštvaný. Nemít tu nahrávku jako důkaz, nemám naprosto žádnou šanci se bránit,“ uvedl Senjuk.

Postupně z něho ale vztek vyprchal a dnes už na to pohlíží jinýma očima.

„Byli to mladí policisté, myslím si, že tohle neměli ze své hlavy. To jim někdo z jejich nadřízených musel poradit, když zjistil, že udělali chybu. Raději bych nechal potrestat toho, kdo je k tomu navedl,“ uzavřel muž, který nakonec dostal ve správním řízení pokutu 15 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel na šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám