Hlavní obsah

Řidiči v Ostravě stojí v kolonách. Žádný kolaps, tvrdí policie

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Kvůli částečné uzavírce Svinovských mostů v Ostravě se od pondělního rána tvoří ve městě dlouhé kolony na některých komunikacích. Veřejná doprava má zpoždění, řidiči musí počítat s minimálně půlhodinovým zdržením při cestě z Poruby do centra krajské metropole. Nejhorší situace je v Porubě a na některých objízdných trasách.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V dlouhých kolonách se museli pohybovat při pondělní ranní špičce řidiči jedoucí z Poruby do centra Ostravy.

Článek

„Tvoří se kolony, s tím ale policie počítala. Žádný kolaps v současnosti nehrozí, situace je pohodová. Vzhledem k uzavírce poloviny Svinovských mostů se počítalo s tím, že dojde ke zpomalení dopravy, což se při ranní špičce potvrdilo. Nicméně žádná křižovatka se neucpala a žádná komunikace nebyla zasekaná tak, že by se tudy nedalo projet. Došlo ke zpomalení dopravy,“ informovala mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová.

„Měl jsem strach, jak se dostanu dnes ráno z Poruby do Mariánských Hor do práce. Uvízl jsem po sedmé hodině v Porubě na ulici 17. listopadu. Nic šíleného to ale nebylo, popojíždělo se. Je ale pravda, že jsem se zdržel více, než při obvyklé ranní jízdě do práce,“ svěřil se Právu jednatřicetiletý Petr Martínek.

Foto: Město Ostrava

Lidé přijeli pozdě k lékařům

„To je teda masakr,“ rozčilovala se pětasedmdesátiletá Anna Brožová z Ostravy-Petřkovic, která kvůli dopravní uzavírce nedorazila včas ke svému zubnímu lékaři na polikliniku v Ostravě-Porubě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V dlouhých kolonách se museli pohybovat při pondělní ranní špičce řidiči jedoucí z Poruby do centra Ostravy.

„Vyjela jsem o půl osmé ráno a k zubaři se dostala až před devátou. Měla jsem tu být přitom už o půl deváté. Omluvila jsem se sestřičce, pochopila to, nebyla jsem totiž sama. Prý to potrvá více než rok, to se teda máme na co těšit,“ pokyvovala hlavou seniorka.

Také další lidé přijeli pozdě k lékaři. „Budeme se muset přizpůsobit a vyjíždět dříve,“ podotkla mladá maminka se synem čekající před kožní ordinací.

Foto: ČTK

Kvůli největší dopravní uzavírce v historii Ostravy se pro individuální dopravu od pátku 13. ledna uzavřela jižní polovina Svinovských mostů, které jsou dopravní tepnou Ostravy a ve všední den tudy projíždí až 45 tisíc automobilů. Nyní je pro řidiče tedy uzavřená cesta z Poruby do centra Ostravy, z centra do Poruby je však průjezdná. Tato situace potrvá až do poloviny letošního srpna, kdy se oprava přesune až do března 2013 na druhou polovinu mostu a naopak se uzavře cesta z centra do Poruby. Svinovské mosty se opravují v rámci revitalizace přednádražního prostoru.

„Dnes ráno se konal zátěžový test, v němž si lidé vyzkoušeli, kudy se dostanou z Poruby do centra města nejrychlejší nebo nejpohodlnější náhradní trasou. My jsme se na první ranní špičku zodpovědně připravovali. Od půlnoci byli na silnicích i silničáři. Situaci nám o něco víc zkomplikovalo od pěti ráno sněžení a také dopravní nehoda, která se stala v Porubě u Globusu,“ líčil náměstek ostravského primátora pro dopravu Aleš Boháč (ČSSD) s tím, že okolo sedmé hodiny ranní se vytvořily kolony na ulici 17. listopadu a naplnila se i Bílovická ulice.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V dlouhých kolonách se museli pohybovat při pondělní ranní špičce řidiči jedoucí z Poruby do centra Ostravy.

„Problém měli i řidiči přijíždějící z Opavy po Opavské, ta byla také plná. Proto lidem doporučujeme, aby odbočovali na objízdnou trasu už dříve, například na ulici Porubská či Francouzská,“ upřesnil Boháč.

Kolony se tvořily rovněž ze strany od Hlučína na ulici Hlučínské, zatímco výjezd z dálnice na Slovenskou byl v pondělí ráno bez kolon.

„Řidiči, kteří jedou po Rudné, by měli více využívat dálnici, která je bezplatná a téměř prázdná. Řidiči, jedoucí z centra Ostravy do Poruby, by měli více využívat Svinovské mosty a nezatěžovat zbytečně objízdné trasy. V tomto směru jsou totiž mosty stále průjezdné,“ dodal Boháč. Dopravu na křižovatkách v Ostravě-Porubě řídí policisté. Stav dopravy se pohybuje od stupně čtyři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám