Hlavní obsah

Řidiče, který přejel dvě děti, poslal soud na šest let do vězení

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, René Chvalina

Okresní soud v Hradci Králové poslal v úterý jednačtyřicetiletého Jaroslava Nováka, který v loni srazil tříletého a šestiletého chlapce na přechodu pro chodce v Hradci Králové, na šest let do vězení s dohledem. Novák byl dále potrestán zákazem řízení na deset let a navíc mu byla nařízena psychiatrická ambulantní léčba.

Foto: René Chvalina, Právo

Jaroslav Novák

Článek

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce a obžalovaný si ponechali lhůtu na podání odvolání. Muži hrozil až desetiletý trest.

Tragédií skončila loni v listopadu sobotní procházka prarodičů s vnuky. Když přecházeli přechod v hradecké Habrmanově ulici, narazil do nich prudce couvající automobil. Oba chlapci po převozu do nemocnice těžkým zraněním podlehli. Novák při couvání narazil i do dvou dospělých, kteří děti doprovázeli. Řidič následně obě ležící děti ještě přejel a poté narazil s automobilem do zdi domu.

Tvrdil, že si nic nepamatuje

Novák od začátku tvrdil, že si z osudné jízdy nic nepamatuje, protože prodělal epileptický záchvat. Soudní znalec ale takovou variantu jednoznačně vyloučil.

„Bylo prokázáno, že Novák řídil předmětné vozidlo. Je zcela nepochybné, že usmrtil dvě děti. Provedeným dokazováním je také nepochybné, že porušil několik ustanovení zákona o silničním provozu,“ uvedl předseda senátu David Arochi Vergara Schmuck.

„Následky jeho počínání byly kruté, tragické a neodčinitelné,“ dodal soudce. Podle soudu Novák auto řídil, přesto, že ho lékař informoval, že kvůli epileptickým záchvatům ztratil způsobilost k řízení, navíc nedal přednost chodcům a couval na přechodu.

Budu s tím žít až do konce života.
odsouzený

Jednačtyřicetiletý muž už dříve soudu řekl, že si z nehody nic nepamatuje. Tvrdil, že před nehodou cítil, že se u něj blíží epileptický záchvat. Podle znalců se však záchvat neprokázal. Nezjistila se ani technická závada na vozidle.

„Možná vypadám jako vyrovnaný člověk, ale nikomu nepřeju to, co se odehrává ve mně. Budu s tím žít až do konce života. Kdyby to šlo, rád bych to vrátil nazpět i za cenu svého života,“ řekl před vynesením rozsudku Novák se slzami v očích. Nedokáže prý zatím ani požádat pozůstalé o odpuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám